Veelgestelde vragen subsidieoproep 'Kennisontwikkeling Passende zorg binnen de Wet langdurige zorg - Ronde 2'

Een subsidieaanvraag goed indienen kan veel vragen opleveren. Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden. We actualiseren deze pagina regelmatig.

De deadline voor het indienen van uw projectidee voor de subsidie 'Ronde 2 - Kennisontwikkeling Passende zorg binnen de Wet Langdurige Zorg' is dinsdag 1 oktober 2024, 14.00 uur. Deze subsidieoproep is onderdeel van het programma Passende zorg binnen de Wet Langdurige Zorg

Let op: de tekst uit de subsidieoproep is leidend.

Algemeen

Als u inlogt in MijnZonMw, klikt u op het rechtsgebouw-icoontje linksboven. Hier kan u de subsidieoproep opzoeken op naam, en vindt u het aanmeldformulier.

Het aanmeldformulier bevat alle vragen/ onderdelen die beantwoord moeten worden voor de projectidee fase. U kan het omzetten in een Word document om er offline in te werken, of rechtstreeks in de online omgeving werken.

Nee, mbo-instellingen worden niet als onderzoeksorganisatie aangemerkt. UMC’s, universiteiten en hogescholen wel. Dit is gebaseerd op de definitie van onderzoeksorganisatie volgens het Europese staatssteunrecht.

Het referentienummer komt overeen met het dossiernummer in MijnZonMw.

Indienen projectidee

Ja, mbo-instellingen kunnen mede-aanvrager zijn.

Nee, er wordt 1 aanvraag per project ingediend. De samenwerkende partners dienen 1 gezamenlijke aanvraag in. De hoofdaanvrager dient de aanvraag in.

Nee, de hoofdaanvrager hoeft geen vaste aanstelling te hebben. Als naar verwachting de hoofdaanvrager voortijdig stopt, moet er gekeken worden of de benodigde expertise nog aanwezig is om het project te kunnen afronden.

Het is mogelijk om een andere persoon op te geven bij de uitgewerkte aanvraag dan bij het projectidee. Het moet echter zowel bij het projectidee als de uitgewerkte aanvraag aannemelijk zijn dat de nodige expertise aanwezig is om het project goed uit te voeren.

Nee, dit is niet nodig. 

Inhoudelijk

Met implementatiedeskundige bedoelen we iemand die ervaring heeft met het implementeren van vernieuwingen. Een implementatiedeskundige kan bijvoorbeeld werkzaam zijn in een zorgsector of werken bij een kennisinstituut, universiteit of hogeschool waarbij ze ook onderzoek doen en onderwijs geven.

Ja.  Eén van de relevantiecriteria in de oproep is volledig gericht op impact en (de-)implementatie. Uw aanvraag wordt op alle relevantiecriteria getoetst, dus ook het criterium gericht op impact en (de-)implementatie. Een implementatiedeskundige in de projectgroep is dus alsnog vereist. In de begroting dient ook 5% van het aangevraagde subsidiebudget geweid te zijn aan communicatie en implementatie activiteiten.

Met ‘bestaande zorg waarmee al ruime ervaring is opgedaan’ bedoelen we: zorg die in meerdere zorginstellingen in Nederland toegepast wordt en de zorg wordt in een substantieel percentage van de in aanmerking komende patiënten/cliënten toegepast.

De zorg die onderzocht wordt in het project moet vallen onder het basispakket van de Wet langdurige zorg. Het kan gaan om ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg, allemaal binnen de Wlz.

Nee, het kan niet gaan om onderzoek naar effectiviteit van nieuwe of experimentele (behandel)interventies, 

Nee, het kan ook niet gaan om het nogmaals evalueren van al bestaande bewezen effectieve interventies. 

Het kan wel gaan om het evalueren van een bestaande effectieve interventie in een andere sector, in welke de effectiviteit van de interventie nog niet is vastgesteld. Bijvoorbeeld, evalueren of een interventie die gebruikt wordt in de gehandicaptenzorg en daar bewezen effectief blijkt, ook effectief blijkt wanneer die ingezet wordt in de langdurige geestelijke gezondheidszorg.

Het project dient aan te sluiten bij minimaal een doel van de oproep, namelijk:

  • de effectiviteit en/of doelmatigheid onderzoeken van een bestaande en breed gebruikte interventies in de langdurige zorg waarvan de effectiviteit nog niet bekend is.
  • (door) ontwikkeling van onderzoeksmethoden en uitkomstmaten die bruikbaar zijn voor effectiviteits- en doelmatigheidsonderzoek in de langdurige zorg.

Contact

Heeft u inhoudelijke vragen over uw aanvraag? 
Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Merel Vangeel, Programmamanager. Zij is bereikbaar via PZWLZ@zonmw.nl of 070 - 349 54 72.

Heeft u technische vragen over MijnZonMw? 
Neem voor technische vragen over het gebruik van het online indiensysteem van ZonMw contact op met de servicedesk: zij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, via 070 349 51 76 of servicedesk@zonmw.nl. Vermeld in uw e-mail uw telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact met u kunnen opnemen.