Diversiteitsensitief werken in de zorg

ZonMw streeft naar een goede kwaliteit van leven en gezondheid voor iedereen. Daarom zet ZonMw zich in op een samenleving, gezondheidszorg en onderzoek waarin rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen. Om dat te bereiken is ook de inzet op verschillen van mensen nodig. Met het programma ‘Diversiteitsensitief werken in de zorg’ wordt er toegewerkt naar een stap in de goede richting om gezondheidsverschillen terug te dringen.

Discriminatie in de zorg
Iedereen in Nederland heeft recht op gelijke gezondheid, kwaliteit van leven en goede zorg en behandeling ongeacht iemands etniciteit, migratieachtergrond, genderidentiteit, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken. Echter blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders discriminatie ervaart, ook in de gezondheidszorg. Discriminatie in de zorg heeft gevolgen voor de gezondheid en de toegang en kwaliteit van zorg voor cliënten. Uit onderzoek van Pharos blijkt bijvoorbeeld dat patiënten en cliënten met een migratieachtergrond niet altijd dezelfde behandeling krijgen als patiënten zonder migratieachtergrond. Zo kan het zijn dat diagnoses vaker worden gemist of cliënten minder vaak worden doorverwezen. Daarnaast kan het vertrouwen bij cliënten in de zorg afnemen.
Het blijkt dus dat de huidige gezondheidszorg nog niet altijd voldoende aansluit op de behoeften van bepaalde groepen mensen in de samenleving, hen niet altijd effectief bereikt en te weinig maatwerk biedt. Het gebrek aan inclusieve zorg kan leiden tussen onterechte verschillen in zorg tussen groepen patiënten. Hierdoor kunnen er gezondheidsverschillen ontstaan. Deze gevolgen kunnen groot en langdurig zijn.

Aandacht voor diversiteit
Mensen zijn divers en de verschillen tussen mensen zijn relevant voor alle terreinen binnen de gezondheidszorg. Uit recent onderzoek blijkt dat er echter nog verbetering gewenst is op het terrein van diversiteitsensitieve zorg. Zowel bij het ministerie van VWS als bij ZonMw is er toenemende urgentie voor het terugdringen van gezondheidsverschillen. Hierdoor wordt o.a. ook meer aandacht besteedt aan het thema diversiteit. Het pilotprogramma ‘Diversiteitsensitief werken in de zorg’ zet zich in om een start te maken met inclusievere zorg om zo bij te kunnen dragen aan het terugdringen van de gezondheidsverschillen. Er wordt toegewerkt naar passende, kwalitatieve en effectieve gezondheidszorg vóór iedereen in Nederland, waarin rekening wordt gehouden met de diversiteit van mensen.

Pilotprogramma
Het programma ‘Diversiteit-sensitief werken in de zorg’ betreft een traject van 2 jaar met een totaalbudget van € 1 miljoen. Diversiteitsensitieve zorg is zorg waarbij rekening wordt gehouden met diversiteitskenmerken van mensen. Het gaat hierbij niet alleen om etnisch-culturele achtergronden, maar ook iemands gender, seksualiteit of andere facetten die iemand maken tot wie ze zijn. 

Dit pilotprogramma zal 2 programmalijnen inrichten voor de uitvoering van kortlopende projecten die als doel hebben om bij te dragen aan diversiteitsensitief werken in de zorg, door in te zetten op implementatie in de praktijk en verankering in het onderwijs. Het programma zal hiermee een start kunnen maken en inzetten op inclusieve zorg om zo bij te dragen aan het terugdringen van de gezondheidsverschillen. 

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Budget:
€ 1.000.000
Looptijd: 28%
Looptijd: 28 %

Contact

Miryea Ruiz

Programmamanager
diversiteitsensitiefwerken [at] zonmw.nl

Femke Nadema

Programmasecretaris
diversiteitsensitiefwerken [at] zonmw.nl