Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

ZonMw financiert met het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd sinds 2018 MDT-projecten voor maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Om jongeren in Nederland de mogelijkheid te geven zich in te zetten voor de samenleving, hun talenten te ontdekken en anderen te ontmoeten. Hiermee dragen zij bij aan sociale cohesie.

Wat is MDT?

MDT is de afkorting voor Maatschappelijke Diensttijd. Gedurende een aantal weken tot maanden zetten jongeren zich voor een paar uur per week vrijwillig in voor een ander. Ondertussen ontdekken ze hun talenten en ontmoeten ze anderen. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.

Subsidie beschikbaar: samen het MDT-aanbod verduurzamen

Van 10 februari tot 3 juni 2025 kunnen samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen. Met de subsidie kunnen organisaties in samenwerking het MDT-aanbod helpen verankeren in de samenleving. Het behoud van de elementen die MDT uniek en waardevol maken staan hierin centraal: 

  • De 3 pijlers van MDT: talentontwikkeling, ontmoeting en iets doen voor een ander
  • En 2 belangrijke bouwstenen van ieder MDT-traject: jongerenparticipatie en begeleiding van de jongeren

Het doel is dat ook in de toekomst MDT-aanbod blijft bestaan met meerwaarde voor jongeren én de samenleving. Samenwerkingsverbanden kunnen minimaal €100.000 en maximaal €300.000 aanvragen. Het gehele project heeft een duur van maximaal 12 maanden. 

Meer weten en een aanvraag indienen? Bekijk de subsidieoproep Inbedding MDT-aanbod

Aansluiten bij bestaande partnerschappen

Het MDT-netwerk wordt steeds groter. Onder MDT-aanbieders vallen onder andere scholen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Vaak werken deze samen in een partnerschap. 

Ga eens in gesprek met een MDT-organisatie om te zien of jullie elkaar kunnen aanvullen in jullie aanbod. Een organisatie die MDT uitvoert heeft namelijk allerlei taken. Van het werven van jongeren tot het persoonlijk coachen van deelnemers, en het begeleiden van maatschappelijke activiteiten. Wie weet passen uw diensten daar tussen!

> Bekijk hier welke MDT’s er op dit moment zijn in Nederland

MDT-kort

Met MDT-kort kunnen maatschappelijke organisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen aan de slag met een kortlopend MDT-project, met een looptijd van maximaal 4 maanden. 

In april 2024 sloot de laatste subsidieronde voor MDT-kort. Dat leverde een grote variatie aan nieuwe projecten op, waarin jongeren zich op een waardevolle manier inzetten. 

> Meer over de MDT-kort projecten van 2024

Meer informatie nodig?

Heeft u vragen? Mail ons via amd@zonmw.nl met uw vraag en contactgegevens, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom MDT? Bekijk dan de website van MDT, of meld u aan voor de MDT-nieuwsbrief

Tips voor jongerenprojecten

Afbeelding
Thema 2 hoofdbeeld

Hoe maak je van jouw jongerenproject een succes? Van MDT hebben we veel geleerd over wat wel en juist niet werkt als je een project voor en met jongeren wil laten slagen. MDT-projectleiders en jongeren delen nu hun kennis en ervaringen in deze online publicatie. Hierin vind je concrete tips, hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden.

Naar Tips voor jongerenprojecten

Programmacommissie

Onderstaand een opsomming van de commissieleden van het programma. Per subsidieronde wordt een afweging gemaakt wie onderdeel is van de beoordelingscommissie.

Voorzitter

  • L. (Lucas) Meijs

Vice-voorzitter

  • L. (Lucy) Schmitz

Commissieleden

  • J. (Jan) Faber
  • A. (André) Hudepohl 
  • J. (Jeske) de Kort
  • M. (Mehmet) Day
  • E. (Esther) Peeters
  • C. (Cees) van den Bos
  • J. (Jan-Willem) van der Roest
  • D. C. (Dwight) Krolis
  • I. (Irene) de Kort
  • K. (Kirsten) Ottens

Programmamanagers

  • G. (Gabrielle) Zwinkels