Zeventien beginnende wetenschappers gaan dankzij Rubiconbeurs de grenzen over met hun onderzoek.
De onderzoeksvragen die deze onderzoekers proberen te beantwoorden zijn divers en wetenschapsbreed. Zo gaat Emiel Kruisdijk (TU Delft) onderzoek doen naar waterkwaliteit in aquifers en drinkwaterfilters. Bram van der Kroft (Open Universiteit) onderzoekt de mechanismes en motieven van duurzaam beleggen. En Michelle Broekhuizen (Erasmus MC) gaat afwijkingen in bloedvaten bij hartziekte onderzoeken. De uitkomsten hiervan bieden mogelijkheden voor nieuwe therapieën.
Waarheen en hoe lang?
De meeste laureaten uit deze ronde vertrekken voor de maximale toegestane 24 maanden. Vijf laureaten blijven minder lang weg. Acht laureaten gaan naar de Verenigde Staten, naar Duitsland, Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk gaan ieder twee laureaten en de laatste gaat naar Noorwegen voor het onderzoek.
Publiekssamenvattingen
Man-vrouw verschillen in het stigma rondom aanhoudende lichamelijke klachten.
A.V. Ballering MSc -> Universitair Medisch Centrum Groningen -> België -> Universiteit Gent -> 21 maanden
Veel mensen ervaren lichamelijke klachten waar niet altijd een medische oorzaak voor wordt gevonden. Deze mensen kunnen worden gestigmatiseerd, wat leidt tot verergering van klachten en uitstellen van hulp zoeken. De onderzoeker identificeert man-vrouw verschillen in stigma rondom lichamelijke klachten, zodat stigmatisering adequaat en gendersensitief voorkomen en verminderd kan worden.
Op weg naar in vivo histologie: Kan MRI de myeline-integriteit bij multiple sclerose onthullen?
Dr. K.S. Chan -> Radboud Universiteit -> Verenigde Staten -> Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School -> 24 maanden
Multiple Sclerose (MS) is een chronische neurologische aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft en wordt gekenmerkt door myelineschade in hersenweefsel. De onderzoeker zal een nieuwe MRI-methode ontwikkelen om de impact van MS op structurele veranderingen in de hersenen te onderzoeken, waardoor ons begrip van deze aandoening wordt vergroot.
Het oncijferen van de rol van IDO1 in humane bloedvaten.
Dr. M. Broekhuizen -> Erasmus MC -> Verenigde Staten van Amerika -> Medical College of Wisconsin -> 12 maanden
De allerkleinste bloedvaten in ons lichaam zorgen dat onze organen van genoeg voedingstoffen worden voorzien. In deze studie onderzoek ik hoe afwijkingen in de stof IDO1 bijdragen aan een verslechterde functie van onze bloedvaten bij hartziekte, met als doel om in de toekomst hiervoor nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen.
Een beter begrip van de griep: hoe kan influenzavirus een invloed hebben op je brein?
Dr. K.A.Y. Defourny -> Universiteit Utrecht-> België -> VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek -> 24 maanden
Luchtweginfecties met virussen zoals Influenza en SARS-CoV-2 kunnen leiden tot acute en chronische neurologische klachten, en verhogen het risico op neurodegeneratieve ziektes. In dit project wordt onderzocht of membraanblaasjes geproduceerd door cellen geïnfecteerd met het griepvirus worden opgenomen in het brein, en bijdragen aan neurologische verstoringen naast standaard griepsymptomen.
Het vaststellen van internationale normen voor het meten van de kwaliteit van zorg na kanker.
Dr. J.A.M. Vos -> AmsterdamUMC -> Harvard Medical School -> Verenigde Staten -> Dana-Farber Cancer Institute -> 15 maanden
Er zijn veel verschillende manieren waarop men de kwaliteit van zorg na kanker kan meten. Met dit project brengen we de kwaliteitsaspecten van zorg in kaart. We vragen verschillende belanghebbenden welke kwaliteitsaspecten voor hen belangrijk zijn. Op basis hiervan ontwikkelen we een richtlijn voor het meten van kwaliteit van zorg.
De stamboom van kanker: ontrafelen hoe colorectale kanker zich naar het peritoneum verspreidt.
Mr. D.S.H. Andel -> Harvard Medical School -> Verenigde Staten -> Harvard Medical School -> 12 maanden
Uitzaaiingen naar het buikvlies gaan gepaard met een slechte prognose, maar de mechanismen waardoor buikvlies uitzaaiingen ontstaan zijn grotendeels onbekend. In dit project zal de onderzoeker de levensgeschiedenis van kankercellen die zich van de dikke darm naar het buikvlies hebben verspreid reconstrueren en de moleculaire kenmerken van uitzaaiende cellen identificeren.
Kenmerken van het Rubicon-programma
De beurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen NWO en ZonMw zo'n 60 jonge onderzoekers financieren (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toewijzingen uit dit bericht betreffen de derde financieringsronde van 2023.