‘Wetenschap werkt!’

Het moet makkelijker worden om een aanvraag bij NWO te doen met minder werklast voor onderzoekers, de doorlooptijd van aanvraagprocedures moet worden versneld en de slagingspercentages in de open competitie en het talentprogramma moeten minimaal 25% zijn. Drie van de 38 ambities uit het nieuwe strategisch plan 2023 – 2026 van NWO. De nieuwe NWO-strategie ‘Wetenschap werkt!’ is vandaag aangeboden aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW.

"Als NWO hebben we de verantwoordelijkheid om eraan bij te dragen dat wetenschap ook kàn werken. In de nieuwe strategie staan vier bouwstenen die voor een goed functionerend systeem cruciaal zijn en bijbehorende ambities waar NWO de komende jaren werk van gaat maken.” zegt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO.

“Nederland doet het heel goed, maar we zullen moeten blijven werken aan een wetenschapsstelsel dat innovatie en kennisontwikkeling optimaal faciliteert. Daar hoort ook bij dat we aandacht hebben voor de veiligheid van kennis en wetenschappers,” vertelt Marcel Levi over de nieuwe strategie. “Wij willen ook bijdragen aan de vermindering van de werklast voor onderzoekers, zuinig omgaan met hun tijd. Zodat zij zoveel mogelijk tijd overhouden voor het doen waar ze goed in zijn: onderzoek. Daarom is een aantal ambities uit de strategie gericht om het voor hen eenvoudiger te maken.”

Meer informatie

Bron: NWO