Vooraankondiging subsidie: kennis over een gezonde leefomgeving toepassen in de praktijk

Gezonde leefomgeving integrale aanpak
Werkt u bij een gemeente, GGD of provincie en wilt u de gezondheid verbeteren van inwoners, via de leefomgeving? Begin oktober opent een subsidieoproep, gericht op het toepassen en borgen van praktijkgerichte kennis over een gezonde leefomgeving. Tenminste één gemeente* kan samen met een GGD of provincie een aanvraag indienen. Mogelijk ook voor u interessant, in het kader van het GALA.

De te verwachten subsidieoproep ‘Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving’ gaat gemeenten – samen met GGD-en en provincies – de kans bieden om het verschil te maken voor inwoners in wijken, gebieden en regio’s. Met subsidie kunnen zij actuele praktijkgerichte kennis over de gezonde leefomgeving toepassen én borgen.

Deze subsidieoproep verschijnt naar verwachting op 3 oktober en u kunt aanvragen tot begin december. Houd onze subsidiekalender en themapagina Gezonde leefomgeving in de gaten.

Het gaat om praktijkgerichte kennis

Met de te verwachten subsidie kan tenminste één gemeente* met een GGD of provincie straks samen concreet aan de slag met kennis in de praktijk. Het mag dus één gemeente zijn, maar kunnen ook twee of meer gemeenten zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een instrument voor:

  • het inrichten van een proces om tot een gezonde leefomgeving te komen
  • het integraal in beeld brengen van de leefomgeving
  • het oppakken van specifieke thema’s op het terrein van bijvoorbeeld klimaat, mobiliteit, groen

Samenwerken met een GGD en provincie

Eén of meer gemeenten * kunnen samen met een GGD of provincie subsidie aanvragen. Zowel een gemeente als een GGD of provincie kan hierbij hoofdaanvrager zijn.

In het kader van de Specifieke Uitkering (SPUK) van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) heeft u mogelijk al plannen op het oog. Deze subsidie kan hier op aansluiten. Bijvoorbeeld door als minder ervaren gemeente via deze subsidieregeling te leren van een ervaren gemeente.

Ook andere relevante partijen mogen aansluiten. Samenwerken met een partner van een Academische Werkplaats Publieke Gezondheid is een pré.

Verschil met eerdere subsidieronde

Deze subsidieronde heeft een andere focus dan de eerdere subsidieoproep 'Ontwikkelen van kennis over gezondheid in kwetsbare wijken en gebieden'. In die oproep lag de focus op het ontwikkelen van kennis, terwijl de te verwachten subsidieoproep de nadruk legt op de toepassing en borging van kennis.

Programma Gezonde leefomgeving integrale aanpak

Deze subsidieoproep is onderdeel van het subsidieprogramma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA). Dit programma richt zich op lokale en regionale beleidsontwikkelaars, uitvoerders en beslissers uit het ruimtelijk, gezondheids- en sociaal domein, die een rol (kunnen) spelen bij het ontwerp, inrichting en beheer van de leefomgeving.

Centraal staat het samen leren en het (door)ontwikkelen van kennis. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor iedere inwoner van Nederland.

Breder programma ZonMw en RIVM

Het nieuwe subsidieprogramma is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’ dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Uiteraard werken RIVM en ZonMw daarbij nauw samen met partners.

Gezonde leefomgeving is actueel én belangrijk

In kwetsbare wijken en gebieden is vaak een stapeling van factoren die de gezondheid negatief beïnvloeden, waaronder de leefomgeving. Door veranderingen aan te brengen in de leefomgeving, kunnen gezondheidsverschillen verkleinen.

De gezonde leefomgeving is actueel én belangrijk voor regio, stad, dorp, wijk en buurt. Het is een speerpunt zowel in het fysieke als in het sociale domein. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen en beheer van de leefomgeving rekening houden met: gezonde lucht, ruimte voor wandelen en fietsen, gezonde voeding.  

In de landelijke nota’s, zoals de Landelijke Nota Volksgezondheid 2020-2023, maar ook in de Omgevingswet en Nationale Omgevingsvisie wordt specifiek verwezen naar de effecten van de fysieke omgeving op de gezondheid van mensen.

Gezonde Leefomgeving is één van de thema’s die benoemd staan in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), waarmee alle gemeenten in staat worden gesteld om middelen aan te vragen die beschikbaar zijn gesteld via een Specifieke Uitkering (SPUK).

*Op 20 september is dit nieuwsbericht aangepast. In het oorspronkelijke nieuwsbericht stond dat tenminste twee gemeenten samen met een GGD of provincie kunnen indienen. Tijdens de voorbereidingen (vergadering op 18 september 2023) is besloten dat het ook mogelijk is voor één gemeente om in te dienen, samen met een GGD of provincie.