Tweede Kamer wil onderzoek naar kosteneffectieve implementatie van vroege opsporing van coeliakie
Coeliakie
Op basis van internationaal onderzoek komt coeliakie bij 1 tot 2% van de algemene bevolking voor. De meesten van hen weten dit niet, maar hebben wel klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt getriggerd door het eten van gluten, en leidt tot ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm.
Onderdiagnostiek
Op het gebied van coeliakie is er in Nederland een enorme onderdiagnostiek, doordat de ziekte zich met veel verschillende symptomen kan presenteren. Uit het onderzoek Glutenscreen blijkt dat met een eenvoudige vingerprik veel meer kinderen met deze auto-immuunziekte kunnen worden opgespoord. Door al op het consultatiebureau te vragen naar klachten en bij aanwezigheid hiervan te testen kan de intolerantie voor gluten vroegtijdig worden ontdekt. Daardoor wordt onnodige diagnostiek, school- en werkverzuim en veel leed bij kinderen voorkomen. Bovendien levert deze manier een enorme kostenbesparing op.
In de regio Kennemerland maakt vroege opsporing naar coeliakie al deel uit van de standaard zorg, hetgeen door ouders en hulpverleners enthousiast wordt ontvangen. Momenteel zoeken wij andere regio’s die ook willen starten met GLUTENSCREEN
Landelijke invoeren
Na het aannemen van de motie, ingediend door de VVD, gaat het Ministerie van VWS bekijken of het kosteneffectief en haalbaar is om deze opsporingsmethode landelijk te kunnen uitvoeren.
De gezondheidswinst is groot, laten wij gezamenlijk zorgen voor landelijke implementatie en de weg daarnaartoe kritisch volgen
Het onderzoek Glutenscreen is uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Jeugdgezondheidszorg Kennemerland en de Nederlandse Coeliakie Vereniging met financiering uit het deelprogramma Vroege Opsporing (Preventieprogramma).