Toekenningen Ronde 2023: Kennisagenda’s

ZE&GG
Binnen de subsidieronde Ronde 2023: Kennisagenda’s zijn 4 - in co-creatie uitgewerkte - aanvragen gehonoreerd. Deze projecten starten uiterlijk in december 2024.

Het doel van deze subsidieronde (op uitnodiging) van het programma Evaluatieonderzoek Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) is om versnelling te geven aan het oplossen van kennisvragen op bestaande kennisagenda’s van wetenschappelijke verenigingen binnen de medisch specialistische zorg. De nadruk ligt op impactvolle onderwerpen: denk hierbij aan potentieel grote gezondheidswinst, kostenbesparing en volume. De projecten richten zich op het evalueren van bestaande medisch-specialistische zorg die al in de praktijk wordt toegepast en waar nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. 

Gehonoreerde projecten

Standaardcontroles na een totale heup- of knieprothese: verspilde moeite of passende zorg? (HAKA)
Projectleider: dr. Nienke Willigenburg met prof. Dr. Rudolf Poolman
In dit project  wordt onderzocht of regelmatige röntgenfoto's en controles na het plaatsen van een heup- of knieprothese medisch noodzakelijk zijn. Mogelijk is één uitgebreide controle 3 maanden na de operatie voldoende. Dat kan jaarlijks 100.000 onnodige ziekenhuisbezoeken en meer dan 17 miljoen euro besparen.

Verkorting van behandelduur met (chemo)immunotherapie voor longkanker (DIDAC)
Projectleider : prof. dr. E.F. Smit
In dit project wordt onderzocht of de behandelduur van immunotherapie bij patiënten met niet-kleincellige longkanker verkort kan worden. Het verkorten van de behandeling van 2 jaar naar  6 maanden leidt mogelijk tot hetzelfde effect op progressievrije overleving met minder bijwerkingen en tegen lagere kosten. 

Effectiviteit van beslisondersteuning voor CVRM bij mensen met hart- en vaatziekten (2-DECIDE)
Projectleider: dr. Steven Hageman met prof.dr. Frank Visseren
In dit project wordt onderzocht of het gebruik van beslissingsondersteuning voor patiënten met vaatziekten leidt tot een lager risico op het ontwikkelen van vaatgerelateerde complicaties of nieuwe vaatziekte. Door de behandeling op de individuele patiënt af te stemmen, kan dit leiden tot efficiënter gebruik van medicatie en tot betere therapietrouw.

Het effect van katheter vervanging bij patiënten met katheter geassocieerde urineweginfectie (REPLACE)
Projectleider: dr. Merel Lambregts met drs. Janneke van Uhm
In dit project  wordt onderzocht of het wisselen van een katheter tijdens de antibiotische behandeling van een katheter geassocieerde urineweginfectie (CAUTI) de kans op een recidief CAUTI verkleint. Als het achterwege laten van de katheterwissel niet minder effectief is, levert dit een vermindering op van invasieve behandelingen voor patiënten en lagere kosten.

Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) is een gezamenlijk initiatief van alle partijen van het hoofdlijnenakkoord (HLA) medisch specialistische zorg (zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiënten en overheid). ZonMw is strategisch partner van het programma ZE&GG en voert in samenwerking met het programma ZE&GG de subsidierondes uit voor het evaluatieonderzoek.