Taarten bakken als metafoor voor succesvolle samenwerking bij antimicrobiële resistentie

Op donderdag 28 april 2022 vond de kick off bijeenkomst plaats voor projecten binnen de ‘Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance’ (JPIAMR) 13e ronde genaamd HARISSA.

De projectplannen van 19 projecten werden gepresenteerd door de consortia coördinatoren. ZonMw maakte deel uit van de organisatie en het hosten van deze bijeenkomst. De interactie tussen de 45 deelnemers zorgde voor een succesvolle virtuele bijeenkomst.

Transmissie en interventie in antimicrobiële resistentie

HARISSA is een acroniem voor ‘One Health Intervention and Transmission in AMR’ en is de 13e ronde binnen JPIAMR. Deze ronde richt zich voornamelijk op antimicrobiële resistentie (AMR) transmissie en interventies. Een One Health benadering was een vereiste, zowel als het betrekken van lage- en middelinkomenslanden.

Samenwerking is de sleutel voor succes

Uit de bijeenkomst werd duidelijk dat deze type partnerschappen cruciaal zijn om te presteren binnen complexe projecten. Dit benadrukt de toegevoegde waarde van deze subsidieronde en de financieel betrokken consortia. Er werd een brede reeks van interventies gepresenteerd, welke ieder op een ander onderwerp focuste. Het varieerde tussen het testen en opnemen van innovatie binnen volksgezondheidsinterventies en het voorkomen en onder controle krijgen van AMR-transmissie. Naast kosteneffectiviteit werd ook de noodzaak voor interdisciplinaire samenwerking tussen projecten duidelijk.

Geleerde lessen voor de toekomst

Er zijn verschillende aanbevelingen voor toekomstige rondes gedaan, zoals de noodzaak voor internationale begeleiding. Bovendien is een gecoördineerde en goed op elkaar afgestemde benadering voor hoge-, middel- en lage-inkomenslanden erg belangrijk. Het belang van een bredere blik werd ook benoemd, denk bijvoorbeeld aan studie interventies gericht op zowel de economische als de gezondheidsvoordelen. Als laatste kwam naar voren dat het goed is om samenwerking tussen projecten te stimuleren om informatie uit te wisselen en om van elkaar te leren. Er zijn zelfs al enkele verbindingen gelegd tussen projecten tijdens deze bijeenkomst.

Wat is de overeenkomst tussen taart en antimicrobiële resistentie?

Al met al waren de deelnemers erg enthousiast om te horen waar de andere projecten in deze subsidieronde zich op richten. Het proces kan vergeleken worden met het bakken van een taart: de projecten bevinden zich nu aan de beginfase waar alle ingrediënten van de taart worden samengevoegd. Na een aantal jaar komen er 19 mooie taarten uit de oven en wij kijken enorm uit naar de resultaten van deze interessante projecten.

Meer informatie

Onderwerpen