Subsidies toegekend aan 2 consortia voor onderzoek naar Pandemische Paraatheid

Binnen het Kennisprogramma Pandemische Paraatheid gaan twee consortia onderzoek uitvoeren om bij te dragen aan het voorkomen en beheersen van toekomstige pandemieën veroorzaakt door micro-organismen. Het consortium Netherlands Center For One Health (NCOH) zal zich richten op het thema transmissie en detectie, met een toegekende financiering van 2,5 miljoen euro. Het consortium Be-Prepared zal zich focussen op het thema samenleving en gedrag, met een toegekende financiering van 1,6 miljoen. Beide studies hebben een looptijd van een jaar en gaan van start in de tweede helft van 2023.

Gehonoreerde projecten

NCOH Pandemic Preparedness Research Kickstarter
Consortium: Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Erasmus MC, WUR, WBVR

We willen meer begrijpen hoe uitbraken ontstaan, waar de grootste risico's liggen en hoe we de verspreiding van infecties tussen dieren, van dieren naar mensen en tussen mensen kunnen voorkomen of beperken. Het project omvat verkennende studies om technieken en methoden te ontwikkelen die essentiële kennis kunnen opleveren voor het adviseren en bestrijden van uitbraken en pandemieën.

BEhavioural and social sciences and pandemic PREPAREDness: the BePrepared Consortium
Consortium: RIVM, Universiteit van Amsterdam, Radboudumc, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, TNO, Trimbos-instituut, Pharos, Amsterdam UMC, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, Erasmus MC, UMC Utrecht

Dit project op het gebied van sociaal en gedragswetenschappelijk onderzoek richt zich op het leren van de COVID-19-pandemie om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën. Door het bestuderen van literatuur, het analyseren van bestaande gegevens en het interviewen van burgers en beleidsmakers, willen we inzicht krijgen in hoe pandemisch beleid in de toekomst beter ontworpen, aangepast en gebruikt kan worden. Het doel is om de wetenschappelijke kennis te vergroten en concrete resultaten te behalen die als instrumenten kunnen dienen voor beleidsmakers.

Kennisprogramma Pandemische Paraatheid

Het Kennisprogramma Pandemische Paraatheid richt zich op het versterken van het beleid en de maatregelen voor toekomstige pandemieën. Hoewel de focus niet specifiek op de COVID-19-pandemie ligt, worden waardevolle lessen uit deze ervaring getrokken om toekomstige uitdagingen beter aan te kunnen. Het doel van het kennisprogramma is met kennis bijdragen aan het versterken van kennis(infrastructuur) en expertise over pandemische paraatheid ter onderbouwing van maatregelen en beleid rondom het voorkomen, bestrijden en beheersen van pandemieën door micro-organismen. Om dit te bewerkstelligen stimuleert het kennisprogramma (wetenschappelijk) multidisciplinaire samenwerking tussen praktijk, onderwijs, onderzoeksinstellingen en beleid ter bevordering van kennisuitwisseling en expertise. Deze kennis en expertise draagt bij aan het zoveel mogelijk voorkomen en verkleinen van de impact van toekomstige pandemieën en het vergroten van maatschappelijke adaptatie en weerbaarheid bij een pandemie. Voor dit kennisprogramma is financiering beschikbaar voor 2022 tot en met 2024.