Start netwerk living labs sport en bewegen

De living labs sport en bewegen hebben gezamenlijk een start gemaakt richting succesvolle experimenten. De labs worden daarin ondersteunt door Katapult. Tijdens een kennissessie is in kaart gebracht op welke maatschappelijke vraagstukken de labs inspelen en welke experimenten ze hier voor willen inzetten. Dit geeft een divers beeld: van leefstijltrajecten voor buurtbewoners tot extra aandacht voor sport en bewegen op de basisschool.

De gemeenschappelijke deler is te zorgen dat mensen meer in beweging komen en hierdoor gezonder door het leven gaan.
Alle labs hebben de ambitie om hun impact te bestendigen en te vergroten. Zij willen dit vooral doen door te leren van goede voorbeelden en onderlinge uitwisseling. Daarom wordt in het netwerk van Living Labs Sport en Bewegen volop van elkaar geleerd. Door gezamenlijk op te trekken hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden en wordt de impact van individuele labs én het programma als geheel vergroot. In het netwerk wordt niet alleen inhoudelijke kennis uitgewisseld, maar ook hoe de labs zich verbinden aan de lokale context en hoe ze duurzaam kunnen voortbestaan.
Ook de meerwaarde die de living labs nu al bieden wordt breder gedeeld.

Experimenten vormgeven

Katapult realiseert een programma ter ondersteuning van het bestaande netwerk Living Labs Sport en Bewegen en begeleidt de labs in dit traject waarin kennisuitwisseling, borging en verspreiding van kennis centraal staat. Uiteindelijk moet er een duurzaam netwerk zijn.
De komende maanden worden de experimenten verder vorm gegeven, om deze in het najaar in de praktijk te brengen. Om onderling vraagstukken en ideeën te kunnen uitwisselen wordt periodiek intervisie georganiseerd met de lab regisseurs. Daarnaast is er ongeveer elke zes weken een thematische bijeenkomst die inspeelt op de vragen van de labs.

Borging living labs sport en bewegen

In 2020 kregen 15 gemeenten subsidie van ZonMw en Sportinnovator om de eerste stappen te zetten in het creëren van living labs rond sport en bewegen. Dat paste in het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om burgers en lokale partners een rol te geven bij de uitvoering van het Nationaal Sportakkoord. Het idee is dat innovatie plaatsvindt op de plekken waar mensen wonen, werken, onderwijs volgen én sporten en bewegen.
Belangrijkste aandachtspunt voor 2021 is de borging van kennis en juist ook lokale/regionale verankering en duurzame/structurele financiering. Katapult heeft veel ervaring met deze vraagstukken in samenwerking.
Wilt u zelf aan de slag met een living lab sport en bewegen? Neem contact op met ons door een mail te sturen naar livlabs [at] zonmw.nl (livlabs[at]zonmw[dot]nl).

Katapult

Katapult is een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij te verbeteren.

Meer informatie