Recente publicaties van internationale AMR-projecten met Nederlandse bijdrage

Wij maken namens Nederland deel uit van het internationale samenwerkingsverband Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Dit samenwerkingsverband bestaat momenteel uit 28 lidstaten en richt zich op de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR).

Veel projecten die onder de paraplu van JPIAMR zijn gefinancierd, hebben al geresulteerd in uitstekende publicaties die zich uitstrekken over One Health-gebieden (Mens, Dier, Omgeving). We belichten drie projecten. Bij deze projecten, mede gefinancierd door ZonMw, zijn Nederlandse coördinatoren en / of projectpartners betrokken die onlangs hun resultaten hebben gepubliceerd.

Overzicht projecten

Hieronder vindt u de samenvattingen van de publicaties uitstrekkend over de strategische domeinen van de JPIAMR Strategische Onderzoeks- en Innovatie Agenda (SRIA).

Whole Genome Sequencing snapshot van multiresistente Klebsiella pneumoniae-stammen uit afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWARE)

Een publicatie in PlosOne, 2020 van het project AWARE rapporteerde over de karakterisering van het genoom van 47 multiresistente, carbapenemresistente en ESBL-producerende Klebsiella pneumoniae-isolaten uit ziekenhuizen en afvalwaterzuiveringsinstallaties in Zuid-Roemenië. De gepresenteerde resultaten verrijken de kennis van de epidemiologische context van ESKAPE-pathogenen op nationaal en Europees niveau, een belangrijke stap in de implementatie van betrouwbare surveillance- en actieplannen.

Strategisch domein SRIA: Omgeving
Call on Transmission Dynamics, 2016
Consortium coordinator: Ana Maria de Roda Husman, Centre Infectious Disease Control, RIVM, Nederland
Partners uit: Nederland, Zweden, Roemenië, Duitsland, Australië, Zwitserland
Betrokken financiers: ZonMw, SRC/FORMAS, ANCSI, BMBF/DLR

Een digitale antimicrobiële stewardship smartphone applicatie

AB-Assistant heeft een studieprotocol gepubliceerd om de impact van de digitale antimicrobiële stewardship smartphoneapplicatie op de kwantiteit en kwaliteit van het voorschrijven van antimicrobiële geneesmiddelen in de ziekenhuisomgeving te evalueren, in BMJ Open, 2020. Deze studie is nu geregistreerd voor een internationale gerandomiseerde, multicenter, klinische studie. (Proefregistratienummer: NCT03793946, register ClinicalTrials.gov).

Strategisch domein SRIA: Interventies
Call on Prevention and Intervention strategies to Control AMR infections, 2017
Consortium coordinator: Annelies Verbon, Department of Medical Microbiology and Infectious Diseases, Erasmus UMC, Nederland
Partners uit: Nederland, Zweden, Zwitserland, Canada, Roemenië, Tsjechië
Betrokken financiers: ZonMw, SRC, SNSF, CIHR

COM-remmers verminderen de verspreiding van virulentiefactoren en antibioticaresistentie

Het project COMBINATORIALS heeft een artikel gepubliceerd in Cell Host & Microbe, 2020, waarin ze krachtige competentieremmers in Streptococcus pneumoniae, COM-blokkers genaamd, identificeerden. Deze blokkers verstoren de proton-aandrijfkracht, blokkeren de natuurlijke competentie (COM) en gaan horizontale genoverdracht en de uitwisseling van antibioticaresistentie tegen. Dergelijke strategieën hebben de potentie om de verspreiding van antibioticaresistentie  te verminderen.

Strategisch domein SRIA: Therapie
Antimicrobial Resistance through the JPIAMR, 2015
Consortium coordinator: Typas Athanasios, European Molecular Biology Laboratory, Genome Biology Unit, Duitsland
Nederlandse project partner: Jan-Willem Veening, Molecular Genetics Department, Universiteit Groningen, Nederland
Partners uit: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden
Betrokken financiers: DRL, ZonMw, ANR, SRC

Meer informatie

Onderwerpen