Projecten Sportblessurepreventie gebundeld

De projecten die zijn gehonoreerd vanuit de eerste subsidieronderonde van het programma Sportblessurepreventie zijn nu halverwege. Hoog tijd om de balans op te maken. Welke projecten zijn gehonoreerd? In welke takken van sport? Hoe willen ze blessures verminderen en zijn er al resultaten geboekt? Antwoorden op deze vragen kunt u vinden in de zojuist verschenen factsheet en projectenbundel.

Blessures

In de eerste subsidieronde in het programma Sportblessurepreventie zijn 7 projecten gehonoreerd. De projecten richten zich op voetbal, hardlopen, volleybal, tennis, skiën en snowboarden. Bij de meeste projecten gaat het om meerdere veel voorkomende blessures binnen een sport. Zowel geleidelijke als acute blessures. Informatie over de projecten is gebundeld in de factsheet Sportblessurepreventie.

Aanpak

Bij de meeste projecten is een interventie (door)ontwikkeld en wordt deze getest onder sporters. Zo is bijvoorbeeld de app KNLTB TennisReady ontwikkeld. In de app kunnen tennissers oefeningen vinden die ze kunnen uitvoeren om enkel-, knie- en schouderblessures te voorkomen. De meeste projecten zitten nu in de fase waarin de interventie wordt getest. Hieruit moet blijken of de interventie effectief is en ingevoerd kan worden. In alle projecten is sprake van samenwerking tussen kennisinstellingen en de sportpraktijk. Hierdoor wordt kennis ontwikkeld die relevant en bruikbaar is voor de praktijk. Informatie over alle projecten van het programma Sportblessurepeventie is samengevoegd in een projectenbundel.

Programma Sportblessurepreventie

Het programma Sportblessurepreventie loopt van 2015 tot en met medio 2021. Het programma levert een bijdrage aan het verminderen van het aantal nieuwe sportblessures. De eerste ronde leverde 7 projecten op die  vanaf april 2016  van start gegaan. De projecten lopen door tot begin 2018. Begin 2018 zal de tweede subsidieronde opengesteld worden.

Meer informatie