Nieuw signaleringsinstrument voor ouderenmishandeling
Het signaleringsinstrument ERASE is ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en werkt met 7 vragen. De eerste vraag is: ‘Zijn er zorgen over verwaarlozing, misbruik of mishandeling?’ Als deze vraag wordt beantwoord met ‘ja’ of ‘twijfel’, volgen 6 verdere vragen. De arts of verpleegkundige kan de eerste vraag beantwoorden vanuit een eigen ‘pluis of niet-pluis’ gevoel.
Signaleren leidt tot aanpak
Aan het onderzoek hebben ruim 11.000 ouderen deelgenomen. Bij ongeveer 2% daarvan waren er op basis van het signaleringsinstrument zorgen over ouderenmishandeling. In een multidisciplinair overleg zijn deze casussen anoniem besproken. Bij 1 op de 4 ouderen die positief scoorden, bleek ook daadwerkelijk sprake te zijn van mishandeling. Vervolgens is bij 100% van de vastgestelde gevallen van mishandeling door het multidisciplinaire team een plan van aanpak gemaakt.
Instructiefilmpjes voor professionals
In het project zijn ook praktische handvatten voor professionals ontwikkeld. Zoals een infographic, maar ook filmpjes die professionals helpen om het multidisciplinaire overleg voor te bereiden en uit te voeren. In de filmpjes wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de minimale samenstelling van het multidisciplinaire team moet zijn en hoe je zorgt dat de anonimiteit van de patiënt gewaarborgd is.
Interesse vanuit gehandicaptenzorg en verpleeghuizen
Het instrument wordt nu gebruikt in ziekenhuizen, maar is mogelijk ook in andere zorgorganisaties inzetbaar. Zo hebben de gehandicapten- en verpleeghuiszorg al aangegeven interesse te hebben in het instrument.
Zelf aan de slag?
Wilt u zelf aan de slag met het signaleringinstrument? Bekijk dan de projectpagina van het ERASE-project op de website van de HAN. Of neem contact op met een van de projectleiders: Sivera Berben (Sivera.Berben@han.nl) of Lilian Vloet (Lilian.Vloet@han.nl).
Onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis
Het project ontving subsidie vanuit het ZonMw onderzoeksprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Dit programma levert een bijdrage aan de ondersteuning van de praktijk en biedt handvatten om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te verbeteren, te borgen en te verduurzamen. Het bieden van de juiste aanpak op individueel en gezinsniveau vergt gedegen kennis bij gemeenten en professionals.