Inventarisatie onderzoekslijnen verpleging en verzorging

Welke onderzoekslijnen zijn er in de verpleging en verzorging? En welke hiaten? In opdracht van ZonMw brachten onderzoekers van het Nivel dat, in samenwerking met het Wetenschappelijk College Verpleegkunde, in kaart.

62 meerjarige onderzoekslijnen

In Nederland zijn er minimaal 62 meerjarige onderzoekslijnen die zich richten op verpleging en verzorging. De onderzoekslijnen bestaan uit een aantal – qua thema’s – samenhangende projecten. Het onderzoek vindt vooral plaats binnen ziekenhuizen, wijkverpleging of verpleeghuizen. De volgende thema’s uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) komen hierin het meest aan bod: 

  • passende zorg 
  • professionalisering 
  • regionale samenwerking 
  • technologie

De kennis over die thema’s is in veel van de onderzoekslijnen echter nog in een beginfase. Dit betekent dat verder onderzoek over die thema’s nodig blijft.

Aanbevelingen

De onderzoekers bevelen dan ook aan dat toekomstig onderzoek zich richt op thema’s die ook in het IZA aandacht krijgen. Met name de zorg voor mensen met complexe zorgvragen, preventie en zorgtechnologie. Daarnaast bevelen de onderzoekers continuering aan van het onderzoek in de ziekenhuiszorg, wijkverpleging en verpleeghuiszorg en versterking van onderzoek in de andere sectoren zoals de geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (of meervoudige beperking). Tenslotte is sector-overstijgend onderzoek nodig om bij te dragen aan toekomstbestendige verpleging en verzorging.

ZonMw en de inventarisatie

De inventarisatie, die in opdracht van ZonMw is uitgevoerd, is de basis voor nieuwe subsidieoproepen van ons programma Verpleging en Verzorging.

ZonMw en verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis en samenwerking door en voor deze beroepsgroep, gericht op de verdere versterking van hun professionaliteit. Daarmee werken we aan de kwaliteit van zorg én de aantrekkelijkheid van het beroep. Lees hoe wij dat doen op www.zonmw.nl/vv