Een goed sociaal netwerk helpt problematiek van kinderen in de jeugd-ggz te verminderen

Dit is een van de bevindingen uit het project ‘Het grote probleem van no show en onvoldoende verbetering in de jeugd-ggz: onderzoek naar cliëntfactoren in verband met behandeluitval of non-respons bij jongeren met gedrags- of emotionele problemen in de jeugd-ggz’. Behandelingen binnen de jeugd-ggz kunnen pas effectief zijn als het geboden behandelprogramma ook daadwerkelijk wordt doorlopen.

Cliëntfactoren 

Met het onderzoek is zicht gekregen op omstandigheden die een belemmering vormen voor het  succesvol behandelen van kinderen en jongeren. Een groot aantal factoren is onderzocht. In  het gezin zijn omstandigheden als het gezinsfunctioneren en de socio-economische status onderzocht. Bij de ouders de verwachting en motivatie voor de behandeling, opvoedingsvaardigheden en gezondheid. En tot slot is bij het kind onder andere gekeken naar de kwaliteit van leven, sociale steun en de karaktereigenschappen. 

Resultaten

Opvallend is dat een goed sociaal netwerk, zoals een goed contact met familie, vrienden en buren, een gezin helpt bij het verminderen van de ernst van de problematiek van het kind. Daarnaast blijkt dat het aantal en de intensiteit van bepaalde stressfactoren bij de ouder(s) en het kind een negatieve invloed heeft op de vermindering van de problematiek. Denk daarbij aan stress door opvoeden, stressvolle levensgebeurtenissen en burn-out-verschijnselen. 

Verder is het zo dat wanneer ouder(s) een hogere verwachting hebben van de behandeling en zeer gemotiveerd zijn om te beginnen aan een behandeling, zij na een tijdje aangeven dat de ernst van de problematiek van het kind sterker vermindert. Dit laatste is vooral belangrijk bij de samenwerkingsrelatie van de hulpverlener en de cliënt. Een realistische verwachting en motivatie van de ouder(s) spelen dus een belangrijke rol in het hulptraject van het kind.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector 

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  
Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?