Digitale tool INKT geeft jongeren inzicht en regie over hun vragenlijstgegevens

Met de digitale tool INKT krijgen jongeren (12-19 jaar) die in behandeling zijn bij de jeugd-ggz zelf toegang tot en regie over de gegevens uit de vragenlijsten die zij zelf, hun ouders en/of de leerkracht invullen. Jongeren kunnen met de tool hun eigen resultaten vergelijken met bijvoorbeeld de resultaten van hun ouders en resultaten van eerdere metingen. De tool geeft de resultaten in begrijpelijke taal weer en is visueel aantrekkelijk voor de jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren die INKT gebruiken zeer tevreden zijn over het gebruik en dat ze meer zelfvertrouwen en eigen regie ervaren.

Digitale tool INKT

Binnen de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd worden vragenlijsten gebruikt om te zien hoe het met de behandeling van jongeren gaat. Een veelgehoorde klacht is dat jongeren de uitkomsten van de vragenlijsten vaak niet of onvoldoende terug konden zien. Daarom hebben jongeren, samen met ontwerpers en onderzoekers, de digitale tool INKT (vrij naar ‘I Need To Know’) ontwikkeld. Hiermee kunnen ze zelf naar de resultaten van vragenlijsten kijken. Met INKT kunnen jongeren hun eigen resultaten vergelijken met bijvoorbeeld de resultaten van hun ouders en resultaten van eerdere metingen. Zo kan een jongere de resultaten beter bespreekbaar maken en – samen met de behandelaar - actief aan de slag gaan met de verkregen inzichten in de behandeling.

Voor, door en met jongeren

Jongeren zijn van het begin tot het einde betrokken bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de INKT-tool. Omdat zij hun ideeën, ongezouten mening en enthousiasme hebben willen delen, is INKT écht een tool voor, door en met jongeren geworden.

Participatievoucher

Dit project heeft een participatievoucher toegekend gekregen. Deze voucher is ingezet om jongeren actief te betrekken bij de implementatie van INKT binnen GGzE Kind en Jeugd. Er is een pizzabijeenkomst georganiseerd waarin jongeren hebben nagedacht over manieren om INKT het beste onder de aandacht te brengen. Tijdens deze bijeenkomst zijn veel nieuwe inzichten opgedaan die de basis zijn geweest voor nieuwe implementatieactiviteiten en pr-uitingen. Zo is er een huisstijl ontwikkeld die aansluit bij de INKT-tool en die op alle folders, flyers en posters terugkomt. De posters en folders zijn in overleg met jongeren opgezet. En er zijn 2 animatiefilmpjes gemaakt waar jongeren aan bijgedragen hebben.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  
Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer informatie