Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving

Bekijk de video's met opbrengsten van 3 living labs
Gezondheid en leefomgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij gemeenten is al veel kennis over het gezonder inrichten van de leefomgeving. Maar hoe kunt u domeinoverstijgend samenwerken? In 3 living labs werkten het fysiek en sociaal domein nauw met elkaar samen om deze kennis te benutten en toe te passen in de praktijk.

In 3 video’s delen de living labs nu hun resultaten. In de expertvideo neemt Hanneke Kruize u mee in het belang van domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving. Met natuurlijk ook de nodige tips!

Video over domeinoverstijgend samenwerken

In deze video vertelt expert Hanneke Kruize (lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling aan de Hogeschool Utrecht / RIVM) over het belang van domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving. Hoe houdt u bij gebiedsontwikkeling rekening met gezondheid? En hoe borgt u gezondheid bij gebiedsontwikkeling? Bekijk de video en hoor welke tips ze heeft voor uw gemeente.

Tips voor domeinoverstijgend samenwerken

Deze tips heeft Hanneke Kruize voor uw gemeente, op het gebied van domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving:

  • Samenwerking tussen sociaal en fysiek domein is nog niet standaard. De eerste stap is dus: elkaar leren kennen.
  • Het sociaal en fysiek domein werken verschillend en hebben andere belangen. Kijk waar de gezamenlijke kansen liggen, de koppelkansen, de gezamenlijke doelen.

Video’s van 3 living labs: samenwerken in de praktijk

In 3 living labs werkten het fysiek en sociaal domein nauw met elkaar samen om kennis over een gezonde leefomgeving te benutten en toe te passen in de praktijk. Wat zijn de ervaringen en resultaten van deze living labs? En welke tips hebben ze voor uw gemeente?  

Afbeelding
Living lab

Samenwerken aan groene en sociale omgeving

Dat doet living lab Lindenholt bij 'de Broederij'. Dit is een creatieve en groene ontmoetingsplek waar formele en informele partners samen aan werken. In deze video vertellen ze er over.
Afbeelding
Living lab

Gezondheid meenemen in ruimtelijke ontwikkelingen

Dat kan met de checklist Check&Grow. Living lab RuimteGIDS gebruikte deze tool bij de bouw van een school in een gezonde (school)omgeving. In deze video hoort en ziet u er meer over.
Afbeelding
Living lab

Project levendig houden – tussen plan en realisatie

Hoe houdt u een project levendig? In deze video vertellen projectleden van living lab UDIHiG over het belang hiervan en hoe het bijdraagt aan 'de weg vrij maken' voor implementatie.

Over de living labs

De 3 living labs zijn in het voorjaar van 2023 gestart en rond de jaarwisseling afgerond . Het RIVM heeft de living labs ondersteund via leernetwerken. ZonMw heeft de monitoring verzorgd en zet er op in dat de resultaten breed inzetbaar zijn. De living labs zijn ingezet als voorloper op het programma Gezonde leefomgeving integrale aanpak’ (GLIA)

Dit programma is gericht op lokale en regionale beleidsontwikkelaars, uitvoerders en beslissers uit het ruimtelijk, gezondheids- en sociaal domein, die een rol (kunnen) spelen bij het ontwerp, inrichting en beheer van de leefomgeving. Centraal staat het samen leren en het (door)ontwikkelen van kennis. Zo dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor iedere inwoner van Nederland. Deze living labs zijn mooie voorbeelden voor gemeenten die in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) aan de slag gaan met de leefomgeving.

GLIA is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’ dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Uiteraard werken RIVM en ZonMw daarbij nauw samen met partners.

Gezonde leefomgeving

Er is steeds meer aandacht voor de invloed van leefomgeving op onze gezondheid. De woonomgeving heeft effect op mentale, sociale en fysieke welzijn. Een gezonde leefomgeving is  aantrekkelijk en prettig, nodigt uit tot gezond gedrag (gezondheidsbevordering) en verlaagt de druk op de gezondheid (gezondheidsbescherming). Door veranderingen in de leefomgeving, kunnen gezondheidsverschillen verkleinen.

Om een gezonde leefomgeving in de praktijk te realiseren is een integrale aanpak over verschillende domeinen van cruciaal belang. Door bij het ontwikkelen en beheer van de leefomgeving (fysieke domein) rekening te houden met bijvoorbeeld gezonde lucht, ruimte voor wandelen en fietsen en gezonde voeding kan er bijgedragen worden aan het mentale, sociale en fysieke welzijn van de inwoners (sociale domein).

Meer informatie

Blijf op de hoogte via de Preventienieuwsbrief en LinkedIn ZonMw: Preventie