Wat levert het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 3.0 deelnemers na het eerste jaar op?

Een jaar geleden startte de derde groep fellows met het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 3.0. ‘Als recent gepromoveerde verpleegkundig onderzoekers gingen wij in LMNR 3.0 aan de slag met onze leiderschapsvaardigheden. Inmiddels zijn we 1 jaar op weg en vertellen we graag meer over onze ontwikkeling.’

Effectief beïnvloeden, onderhandelen en onderzoeksplannen presenteren

LMNR 3.0 is de derde ronde van een leiderschapsprogramma van 2 jaar dat bestaat uit 10 cursusdagen en 4 tweedaagse workshops. De sessies zijn heel gevarieerd in thema’s die een bijdrage leveren aan onze ontwikkeling. Zo is er veel tijd en ruimte voor intervisie, voor het presenteren van onze onderzoeksplannen en het aanscherpen hiervan op basis van feedback uit de groep en stil te staan bij onze leiderschapsontwikkeling. In de workshops hebben we daarnaast meer geleerd over presenteren, effectief beïnvloeden, onderhandelen en timemanagement. Door de intensieve samenwerking binnen LMNR ontstaan er ook onderlinge samenwerkingsverbanden. En niet onbelangrijk... er is onderling ook veel lol!

Afbeelding
Het programma LMNR 3.0 leidt er toe dat ik helderder krijg waar ik in de toekomst naar toe wil groeien en hierover ook gesprekken met belanghebbenden aanga
Jolanda Friesen

LMNR 3.0

In januari 2023 is de derde groep fellows gestart met het verpleegkundig leiderschapsprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research: LMNR 3.0. De groep bestaat uit 10 recent gepromoveerde verpleegkundig onderzoekers uit heel Nederland vanuit diverse werkplekken, waaronder op een hogeschool, universiteit, academisch ziekenhuis of bij een onderzoeksinstituut. Het doel van LMNR 3.0 is om de ontwikkeling van de toekomstige generatie leiders in verplegingswetenschappelijk onderzoek te stimuleren, en daarmee de onderzoekscapaciteit en infrastructuur voor verplegingswetenschap in samenwerking met universiteiten, hogescholen en zorgorganisaties te vergroten en te versterken. De komende maanden gaan de fellows in enkele blogs wat dieper in op de inhoud van het programma. Nieuwsgierig naar de fellows? In het artikel Verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 3.0 van start stellen zij zichzelf kort voor. 

Rolmodellen

Elke cursusdag is er een ‘Meet the expert Sessie’ waarin een externe gast wordt uitgenodigd, die een leiderschapsrol vervuld binnen verpleegkundig onderzoek en/of beleid. In de expertsessie vertelt deze gast meer over zijn of haar carrièrepad en eigen professionele ontwikkeling. In deze sessies delen zij welke stappen zij hebben ondernomen om te staan waar zij nu staan en de keuzes die daarbij kwamen kijken. De experts zijn voor ons rolmodellen en hun verhaal laat ons zien dat een carrièrepad bijna nooit in een rechte lijn loopt. Daarnaast leert het ons dat je invloed hebt op je loopbaan door keuzes te maken die je verder brengen en ook ‘nee’ te zeggen tegen dingen die daar niet bij passen.

Afbeelding
Op de LMNR-dagen staan we even stil bij waar we nu zijn. Dit helpt in keuzes om de weg vooruit te vinden
Kim de Groot

Individuele mentor

Alle fellows hebben een individuele mentor die zij zelf hebben mogen kiezen. Dit zijn rolmodellen die aansluiten bij ons onderzoek en/of voor de fellow een inspirerend voorbeeld is. Door periodieke 1-op-1-gesprekken ondersteunen de mentoren ons bij onze vraagstukken en kunnen zij daarnaast hun eigen ervaring en expertise met ons delen. Ook houden ze ons vaak een spiegel voor die ons aan het denken zet bij het uitzetten van ons eigen carrièrepad. De mentorsessies zijn een hele waardevolle manier om 1-op-1 van een rolmodel te kunnen leren. 

Buitenland

Komend jaar krijgen we de mogelijkheid om een stage in het buitenland te lopen. Hierdoor kunnen we  een internationaal netwerk opbouwen rondom het thema van ons onderzoek. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om ook te leren hoe onderzoek, onderwijs en praktijk rondom verpleegkundige zorg in andere landen is georganiseerd. Inmiddels zijn de eerste reizen gepland en kijken we er naar uit ons ook op dit gebied verder te ontwikkelen. 

Afbeelding
Debbie ten Cate
Door het programma LMNR 3.0 heb ik de mogelijkheid om mijn nationale en internationale netwerk uit te breiden en hiermee te komen tot duurzame samenwerkingsverbanden in verpleegkundig onderzoek
Debbie ten Cate

Afsluitend symposium

Op vrijdag 31 januari 2025 organiseren de deelnemers van LMNR 3.0 een afsluitend symposium met de titel: ‘Floreren in de verpleegkunde: hoe brengen we ons vak verder?’. Hiermee sluiten zij de afronding van het LMNR 3.0 programma op een feestelijke manier met elkaar af. 

ZonMw en verpleegkundig leiderschap

Met leertrajecten en persoonsgebonden subsidies ondersteunen we talentvolle, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden in de ontwikkeling van hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten. Zodat zij hun zeggenschap kunnen vergroten en zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de financiering in de zorg. Het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 3.0 ontvangt subsidie vanuit het programma Verpleging en Verzorging.

> Bekijk al onze activiteiten op het gebied van leiderschap en zeggenschap