Tijd voor diversiteit
De combinatie van diversiteitskenmerken maakt iemand uniek. Het is belangrijk om verschillen van diversiteit te (h)erkennen, niet alleen bij de ander, maar ook bij jezelf. En te leren ermee om te gaan in je werk, zodat iedereen passende zorg en behandeling krijgt.
Voor onderzoekers
ZonMw vindt het belangrijk dat de resultaten uit onderzoek voor iedereen toepasbaar zijn. Dat betekent dat je in onderzoek rekening moet houden met verschillen, op basis van gelijkwaardigheid. Hieronder vind je middelen die je daarbij kunnen helpen:
- Toolbox Diversiteit in palliatieve zorgprojecten
Hoe betrek je mensen met een migratieachtergrond in onderzoeks- of implementatieprojecten? Binnen het ZonMw-programma Palliantie is een Toolbox ontwikkeld die onderzoekers op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn daarbij kan helpen. Ook buiten het onderzoek over palliatieve zorg. - Sekse en Gender
Meer aandacht voor sekse en gender in onderzoek is hard nodig, maar niet altijd even makkelijk. De pagina veelgestelde vragen over sekse en gender in onderzoek en innovatie geeft onderzoekers handvatten voor het verankeren van sekse en gender in alle fases van hun onderzoek. - Culturele sensitiviteit
Door rekening te houden met culturele verschillen kunnen we gezondheidsverschillen in de zorg terugdringen. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina diversiteit in onderzoek: zó lukt het. - Participatie
Niet zonder ons, maar met ons! Het betrekken van ervaringsdeskundigheid in onderzoek kan nieuwe inzichten opleveren. Van het inventariseren van behoeften tot co-productie: de verschillende vormen van participatie in onderzoek en praktische tips zijn te vinden op de pagina aan de slag waar het gaat over hoe de samenwerking met belanghebbenden vorm kan krijgen.
Subsidieoproepen met veel aandacht voor diversiteit
De volgende subsidieoproepen staan momenteel open
- ZonMw-programma Preventie van Kansspelverslaving: subsidieoproep Zorg en Zorgtoegang voor Mensen met Kansspelproblemen.
- ZonMw-programma programma Zorg voor Vluchtelingen: subsidieoproep Implementatie en opschaling van positief geëvalueerde interventie.
- ZonMw-programma Dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie: subsidieoproep Aan de slag met zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen (beoordelingsronde 4 nu open, en ronde 5 bijna open).
Verwacht
- Onder voorbehoud: het nieuwe ZonMw-programma Vrouwspecifieke gezondheid zal naar verwachting starten met een subsidieoproep over programmalijn 1: Kennisontwikkeling gynaecologische aandoeningen.
- De komende oproep van het programma Diversiteitsensitief werken in de zorg gaat over programmalijn 2: Verankering in onderwijs en opleiding.
Houd voor de laatste ontwikkelingen de subsidiepagina in de gaten.
Kennis voor de praktijk
‘Samen Beslissen’ is een manier om iedereen passende zorg te verlenen. De expertise van verpleegkundigen en artsen is onmisbaar. Evenals de stem van patiënten. Zij zijn door hun ervaringen expert in het leven met een ziekte of in het ondergaan van behandeling.
Meestal is samen beslissen niet ingewikkeld. Maar als er sprake is van verschillen wordt het gecompliceerder. Het vraagt van je dat je niet alleen ziet hoe verschillend de ander is, maar ook hoe verschillend je zelf bent en wat dat met je gedrag doet.
Hieronder volgen enkele voorbeelden die je handvatten kunnen geven voor je werk:
- Een goed gesprek in de palliatieve fase
Bij samen beslissen is het van belang om elkaar echt goed verstaan. Begrijpelijk uitleggen is niet altijd eenvoudig. Gudule Boland gaat in haar blog in op culturele verschillen, laaggeletterdheid en de middelen die kunnen helpen bij een goed gesprek; Goed begrepen en In gesprek op herhaling: https://www.zonmw.nl/nl/artikel/goed-begrepen-en-gesprek-op-herhaling - Herkennen van dementie bij mensen met een migratieachtergrond
Eén van de sprekers tijdens Lof der Verpleegkunst is Marina Jonkers. Zij houdt zich bezig met het herkennen van signalen van dementie bij mensen met een migratieachtergrond. Een ‘signalenkaart’ is ontwikkeld voor naasten, maar ook voor zorgprofessionals; https://www.zonmw.nl/nl/artikel/herkennen-van-signalen-van-dementie-bij-ouderen-met-een-migratieachtergrond - Verpleegkundigen trainen in het ondersteunen bij lage gezondheidsvaardigheden
Patiënten met lage gezondheidsvaardigheden vinden het lastig om met zorgverleners te praten, of om beslissingen te nemen over hun behandeling. Maar nieuwe ontwikkelingen in de zorg vragen vaak juist om digitale vaardigheden. Het ENEP-project onderzoekt wat studenten verpleegkunde en verpleegkundigen in het ziekenhuis kan helpen om effectiever te communiceren met patiënten met beperkte (digitale) gezondheidsvaardigheden. Dit gebeurt samen met verpleegkundigen, studenten en docenten; https://www.zonmw.nl/nl/artikel/verpleegkundigen-trainen-het-ondersteunen-bij-lage-gezondheidsvaardigheden
Meer weten over Verpleging en Verzorging
Bekijk de pagina Verpleging en Verzorging.
Colofon
Beeld: Infographic Designer
Eindredactie: ZonMw