Betere pijnstilling in de palliatieve zorg bij een gebroken heup

Blog door projectleider Hanna Willems en penvoerder Henk Jan Schuijt
De gebroken heup (heupfractuur) is een aandoening die vaak voor komt bij ouderen na een val. Meestal wordt de gebroken heup behandeld met een operatie. De operatie en het revalidatietraject zijn vaak zwaar, een deel van de patiënten is blijvend minder zelfstandig dan voor de heupfractuur.

Verslechterende gezondheid

Een gebroken heup kan een teken zijn van verslechterende gezondheid, zelfs 10% van de patiënten overlijdt in de eerste maand na de heupfractuur, ongeacht de behandeling. Bij deze zeer kwetsbare patiënten kiezen we samen met de patiënt soms voor een niet-operatieve, palliatieve behandeling. Meestal overlijden mensen daarna snel. Het is dan belangrijk dat zij zo comfortabel mogelijk zijn.

Een nieuwe vorm van pijnstilling

Bij de niet-operatieve behandeling bij heupfractuur staan zorgverleners en patiënten voor verschillende uitdagingen. De meest gebruikte pijnstillers (tabletten en pijnpleisters) brengen vaak ongewenste bijwerkingen met zich mee. Ook kunnen patiënten ondanks de tabletten/pleisters nog steeds veel pijn ervaren bij bijvoorbeeld persoonlijke verzorging. Daarom is er dringend behoefte aan een alternatieve behandelmethode(n) voor pijnverlichting.

Wat is PENG?

Het PEricapsular Nerve Group (PENG) block richt zich op het uitschakelen van de pijn geleidende zenuwen rondom het heupkapsel, waardoor effectieve pijnverlichting wordt geboden zonder dat de patiënt de motoriek verliest. De zenuwen die de motoriek van het been aansturen blijven intact. Het PENG block kan worden bereikt met een enkele injectie met fenol. Fenol maakt de zenuwen kapot en biedt zo langdurige pijnverlichting. Het is een eenvoudige procedure die potentieel grote voordelen biedt voor patiënten in de palliatieve fase.

Onderzoek en implementatie

In ons wetenschappelijk onderzoek 'De PENG-studie: evaluatie en implementatie van pijnstilling middels PEricapsular Nerve Group blokkade in de palliatieve zorg voor kwetsbare ouderen met een heupfractuur' worden patiënten en hun naasten betrokken bij het evalueren van de ervaringen met PENG. We doen een kwalitatieve studie naar de patiënten ervaringen. Deze ervaringen gebruiken we om de implementatie te verbeteren. Ook onderzoeken we met een landelijk cohort welke patiënten veel baat hebben bij PENG en welke patiënten dat minder hebben. Het is mogelijk dat de pijnstilling bijvoorbeeld bij bepaalde type botbreuken in de heup beter werkt dan bij anderen. Dit onderzoek helpt ons om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op de effectiviteit van de behandeling, voor wie de behandeling het meest geschikt is, en hoe we deze zorg het beste kunnen implementeren in de Nederlandse zorgpraktijk. 

We doen ook onderzoek hoe we zorgverleners het beste kunnen instrueren rondom de plaatsing van PENG, en welke informatie van belang is, en hoe de palliatieve fase het beste logistiek vormgegeven kan worden. Al deze informatie gebruiken we voor een implementatiehandleiding die we gaan verspreiden in de Nederlandse ziekenhuizen.

Impact op zorgverleners en patiënten

Voor zorgverleners betekent de implementatie van PENG een verbetering van de zorgstandaard voor patiënten met heupfracturen bij een niet-operatieve behandeling in de palliatieve fase, omdat we het comfort van de patiënten verbeteren. Voor patiënten en hun naasten betekent dit een betere kwaliteit van leven in de palliatieve fase, en een betere kwaliteit van sterven.

Samen op weg naar betere zorg

Wij werken samen met zorgverleners uit verschillende disciplines, patiënten, en hun naasten bij de (door)ontwikkeling en implementatie van PENG. Samen zorgen we ervoor zorgen dat deze nieuwe vorm van pijnverlichting beschikbaar wordt voor iedereen die het nodig heeft.

Dit artikel staat in de nieuwsbrief Palliatieve Zorg, editie april 2024, over digitale gegevensuitwisseling in de palliatieve zorg. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan.

ZonMw en Symptoombehandeling in de palliatieve fase

Dit onderzoek financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Goed onderbouwde interventies om symptoomlast te verminderen tot een voor de patiënt acceptabel niveau dragen aan die kwaliteit bij.