Sessie implementatie van slimme inco: praktijkvoorbeelden

Hoe implementeer en borg je persoonsgerichte continentiezorg met hulp van slimme inco én breng je de kosten en baten in kaart? In deze interactieve sessie deelden Odile Smeets en Vivette van Cooten de implementatielessen. Dit deden ze aan de hand van ervaringen uit de praktijk van zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg.
Sessie inco op netwerkbijeenkomst V&V 2024
1 / 1

Binnen de zorg wordt veel gebruik gemaakt van incontinentiemateriaal. In de huidige praktijk bestaat continentiezorg voornamelijk uit vaste verschonings- en controle rondes. Maar dit brengt ook problemen mee zoals lekkages, huidirratatie of meer verschonen dan noodzakelijk is. Als we mensen meer onderdeel willen laten uitmaken van de maatschappij, moeten we ook een andere visie van zorg hebben waarin persoonsgerichte zorg centraal staat. 

Slimme inco biedt veel mogelijkheden voor een persoonsgerichtere zorg. Zo kun je per persoon een plaspatroon in kaart laten brengen en instellen wanneer je een seintje wil krijgen dat het tijd is voor verschonen. In deze interactieve sessie gingen Odile Smeets en Vivette van Cooten van Academy Het Dorp het gesprek aan met deelnemers en deelden zij implementatielessen en aanpak van continentiezorg met behulp van slimme inco. Zij daagden de deelnemers dan ook uit om kritisch na te denken over implementatie van technologie, zoals slimme inco. 

Download de presentatie

Implementatie van slimme inco

Afbeelding
Odile Smeets
Odile Smeets

'Wat heb je nodig om slimme inco goed te implementeren en wat levert het werken met deze materialen op?' 

'In deze interactieve sessie delen we de implementatielessen én aanpak van persoonsgerichte continentiezorg met behulp van slimme inco. Dit doen we aan de hand van ervaringen uit de praktijk van zorgorganisaties  in de gehandicaptenzorg. Het gebruik brengt in de praktijk namelijk een grote verandering met zich mee: van vaste verdrogingsrondes naar persoonsgerichte continentiezorg. '

 

Afbeelding
Vivette van Cooten
Vivette van Cooten

Vragen waar we op in gaan, zijn:

  • Hoe begin je met de inzet van slimme inco, welke vragen stel je vooraf?
  • Wat moet je regelen, welke mensen betrek je in jouw organisatie?
  • Hoe ga je aan de slag op een locatie of woning en wat komt daarbij kijken?
  • Wat is belangrijk bij evaluatie, borging en opschaling?
  • Hoe breng je kosten en baten van de inzet van slimme inco in kaart?

 

ZonMw en goed gebruik van hulpmiddelen

Met het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) investeert ZonMw in doelmatigheidsonderzoek naar (gepast gebruik van) hulpmiddelen in het verzekerde pakket. De onderzoeksprojecten, zoals het project over persoonsgerichte continentiezorg, leveren kennis op  om de kwaliteit en specifiek de doelmatigheid van hulpmiddelenzorg in de thuissituatie te verbeteren. Zodat hulpmiddelengebruikers en zorgverleners samen voor de best passende zorg kunnen kiezen. 

Lees ook het interview met Agnes van der Poel over de Academische Werkplaats ZorgTechnologie in de Gehandicaptenzorg (ZoTeG). Naast coördinator van de werkplaats is zij ook betrokken bij het project over persoonsgerichte continentiezorg met behulp van slimme inco.