Programma Mentale vitaliteit van werkenden afgerond: de resultaten

Het programma Mentale vitaliteit van werkenden is afgerond. De aanleiding voor dit programma was de impact die de coronacrisis op het mentaal welbevinden van werkenden had. Op deze pagina lees je de ervaringen van verschillende organisaties die aan de slag gingen met de mentale vitaliteit van hun werknemers en blikken we terug op het slotcongres.

Interviewreeks: inzet van interventies voor het verbeteren van de mentale vitaliteit van werknemers

In deze interviewreeks delen betrokkenen van 6 projecten uit verschillende sectoren, zoals zorg en welzijn, industrie en de financiële sector, hun ervaringen. Ze vertellen over de interventies die zij hebben ingezet om werkenden zich mentaal sterk en fit te laten (en blijven) voelen en leggen uit hoe ze dit hebben aangepakt.

Wil je ook aan de slag met het bevorderen van de mentale vitaliteit van werknemers? Lees dan meer over de mogelijkheden en aanpak in onderstaande interviews

Afbeelding
GROBA 1 Mentale vitaliteit van werkenden

Meer werkgeluk bij GROBA, een technisch bedrijf in Limburg

Bij GROBA werken 50 mensen aan kaasverwerkingsmachines. Na de coronatijd was er meer ziekteverzuim. Lees het interview met Manager Director Paul Pouwels over hoe ze werkgeluk en mentale vitaliteit van werknemers verhoogden.
Afbeelding
Vitale werknemer-man met laptop buiten

Wetenschappelijk bewezen aanpak leert medewerkers omgaan met uitdagingen

Nationale Nederlanden ondersteunt organisaties om werknemers vitaal en veerkrachtig te maken. Frank Brinkbrans, regisseur Duurzame inzetbaarheid, vertelt over hun aanpak en de inzet van The lab of life, een effectieve interventie.
Afbeelding

Mentale vitaliteit bespreekbaar maken op de werkvloer

Stichting Sprank geeft zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in woon- en dagbestedingslocaties. Lees over hun aanpak om de mentale vitaliteit van werknemers te verbeteren en het verzuim te verlagen.
Afbeelding
Mentale vitaliteit met stoplicht systeem

Op werk in gesprek over mentale vitaliteit

Kunststoffabrikant Berry wil dat medewerkers sneller aan de bel trekken bij leidinggevenden als ze zich niet goed voelen. Het Stoplicht Systeem helpt daarbij. Hoe hebben zij dit systeem geïmplementeerd? Lees het interview.

In totaal gingen 16 projecten aan de slag met interventies voor het verbeteren van de mentale vitaliteit van werkenden. Klik hier voor een overzicht van alle projecten.

Vouchers voor het inhuren van geaccrediteerde professionals

O&O-fondsen, brancheorganisaties, en werkgevers- en werknemersorganisaties kregen binnen het programma de mogelijkheid om vouchers aan te vragen voor het inhuren van geaccrediteerde professionals voor het bevorderen van de mentale vitaliteit van thuis/hybride werkenden of werkenden naar aanleiding van de coronapandemie relevant is. 

Afbeelding
Kaft evaluatie Mentale vitaliteit van werkenden

In totaal zijn 34 vouchers aangevraagd.
Regioplan evalueerde de voucherregeling die ZonMw tijdens de coronacrisis in het leven riep om de mentale vitaliteit van werkenden te bevorderen. De regeling was overwegend succesvol, maar: het bereik kan beter, vertelt onderzoeker Anca Vadanescu. “Juist op deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om te blijven investeren in de mentale vitaliteit van werkenden.”

Lees de uitkomst van de evaluatie op de website van Regioplan.

Uitwisseling van kennis: conferentie Mentale vitaliteit van werkenden

Op 27 februari 2024 organiseerden we de slotconferentie Mentale vitaliteit van werkenden in de Prodentfabriek in Amersfoort. Hiermee sloten we het gelijknamige ZonMw programma af. Ontdek hoe kennis over mentale vitaliteit tijdens de conferentie werd gedeeld met onder andere werkgevers- en werknemersorganisaties, leidinggevenden en onderzoekers om mentale klachten bij werkenden te verminderen of te voorkomen. Lees verder

Afbeelding
getekend verslag slotconferentie Mentale vitaltiet van werkenden
Afbeelding
Mentale vitaliteit is je geestelijk sterk en fit voelen en beschikken over voldoende energie, veerkracht en doorzettingsvermogen
Tinka van Vuuren
Bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland

Week van de werkstress: minister Karien van Gennip op bezoek

Afbeelding
Bezoek minister Karien van Gennip

Op maandag 13 november was demissionair minister Karien van Gennip (SZW) op bezoek bij ZonMw. De minister kreeg informatie over het onderzoek naar de vitaliteitsapp Your World. Ze sprak met de ontwikkelaars, onderzoekers en ervaringsdeskundigen over hoe de app preventief kan worden ingezet om stress op werk te voorkomen of verkleinen. Lees meer over het bezoek 

Programma Mentale vitaliteit van werkenden

Door de coronapandemie hebben veel werkenden extra ondersteuning nodig om hun mentale vitaliteit te versterken, bijvoorbeeld bij langdurige gezondheidsklachten of thuis- of hybride werken. Met het programma Mentale vitaliteit van werkenden gaven we belangenbehartigende partijen de mogelijkheid om voor hun achterban ondersteuning en tools van speciaal geselecteerde professionals in te huren. Daarnaast kunnen veelbelovende, innovatieve interventies in arbeidsorganisaties worden ingezet en geëvalueerd. Dit programma voerden we uit op verzoek van de ministeries van SZW en VWS met als doel de vitaliteit van werkenden blijvend te versterken.