Palliatieve zorg bij mensen met dementie

Bij dementie is het afbakenen van de palliatieve fase lastig, onder andere vanwege het onvoorspelbare beloop. In de beginfase praten mensen soms liever niet over hun levenseinde, in een later stadium kúnnen ze het vaak niet meer. Het is zinvol om familie te betrekken en vanaf het begin van de diagnose vooruit te kijken naar de laatste levensfase.

Zorg beter afstemmen op cliënt

Het is voor zorgverleners belangrijk om samen te werken rond een groeiende groep kwetsbare ouderen met dementie. Als zij de zorg voor een cliënt beter op elkaar kunnen afstemmen, verbetert de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie, en daarmee de kwaliteit van hun leven.  Zorgverleners halen voldoening uit goede en passende zorg bieden aan mensen met dementie en hun naasten.

Wilt u weten hoe u goede zorg biedt aan deze doelgroep? In onderstaande interviews vindt u hulpmiddelen speciaal ontwikkeld om de wensen en behoeften tijdig te herkennen en daarover in gesprek te gaan. 

Afbeelding

Palliatieve zorg bij mensen met dementie verdient dedication

Tijdig het gesprek aangaan over palliatieve zorg bij dementie is een must, want dat kan de zorg aanzienlijk verbeteren. Hoe ga je het gesprek aan en hoe werk je beter samen met de patiënt en naaste? Met de DEDICATED-werkwijze leer je de persoon achter de dementie écht kennen.
Afbeelding

ZonMw en dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziekten, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Bij ZonMw willen we met kennis en innovatie de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met dementie en hun naasten. Lees meer over het onderwerp dementie.
Afbeelding

Mensen met dementie vinden rust dankzij proactieve zorgplanning

Het in gesprek gaan met mensen met dementie en hun naasten over hoe zij de laatste levensfase voor zich zien levert veel op. Hoe kan markering en proactieve zorgplanning zo zorgvuldig mogelijk? Dit leest u in de ‘Gesprekswijzer bij dementie of vergeetachtigheid’.
Afbeelding

Gesprekken over levensvragen met cliënten met dementie

Het Diamant-model helpt zorgverleners en zorgvragers om het gesprek aan te gaan over spirituele zorg in de palliatieve fase. Dit model is een gespreksmodel voor zorgvragers met beginnende dementie, en zorgvragers met een Turkse, Marokkaanse en Surinaamse achtergrond.
Afbeelding

'DEDICATED' blijven in tijden van COVID-19

De coronamaatregelen tijdens de COVID-19 pandemie hadden veel impact op mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. Er is een speciale handreiking met tips voor de palliatieve zorgverlening aan mensen met dementie.
Afbeelding

Film 'Wei verhuizen Dedicated'

In de film 'Wei verhuizen DEDICATED' introduceert het project hun handreiking voor samenwerken tijdens de verhuizing van thuis naar een verpleeghuis. Ook vertellen een naaste en een casemanager dementie meer over hun ervaringen en het proces van zo'n verhuizing.
Afbeelding

Een fijne dag voor elke bewoner

Wie als verzorgende in het verpleeghuis werkt, heeft dagelijks te maken met bewoners in hun laatste levensfase. En als het om mensen met dementie gaat, is die zorg vooral een kwestie van iemand een fijne dag bezorgen. Hoe pak je dat aan, als team en als organisatie?
Afbeelding

Bij dementie ben je dubbel aan de beurt

Anne-Mei The is bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de UvA. Als antropoloog doet zij onderzoek in de dagelijkse praktijk. Vooral de relationele dimensie is cruciaal in palliatieve zorg bij dementie, vindt zij.