Lerend monitoren en evalueren

Wilt u in uw gemeente het integraal gezondheidsbeleid versterken én daarbij gebruik maken van lerend monitoren en evalueren? Twee projecten delen hier hun tips, uitdagingen en successen. Ook vindt u concrete voorbeelden en instrumenten in de inspiratiewijzer!

Lerend monitoren en evalueren is belangrijk voor het versterken van integraal gezondheidsbeleid. Want door tussentijds te evalueren en daarvan te leren kunt u uw aanpak of beleid verder brengen. Daarmee kunnen monitoring en evaluatie bijdragen aan inhoudelijke doelen.

Deze 2 projecten doen dat zo:

Afbeelding

Leerkring is wapen in strijd voor gezond gewicht

Een leefstijlprogramma voor vrouwen met een migratieachtergrond werd wegens succes ook in andere gemeenten geïmplementeerd. Mooi voorbeeld van hoe de leerkringen in Wijchen en Druten willen werken. In dit interview vertellen projectleider Maud ter Bogt en beleidsadviseur Joëlla van de Griend hoe zij ‘lerend monitoren en evalueren’ inzetten in de strijd voor gezond gewicht
Afbeelding

Lerend monitoren versterkt kinderopvang

Hoe wordt een project voor een nóg gezondere kinderopvang een succes? In Zuid-Limburg leggen ze veel nadruk op lerend monitoren en evalueren. Over water drinken in plaats van ranja, het belang van een Praatplaat en het vieren van kleine successen. In dit interview vertellen onderzoeker Sid Penders en programmamanager Marjon Hulst er alles over.

Inspiratiewijzer

Afbeelding
Gemeenten samen gezond inspiratiewijzer

Hoe maakt u zichtbaar wat het integrale gezondheidsbeleid in uw gemeente oplevert? Hoe vindt u de balans tussen leren van de uitkomsten en verantwoorden? In de Inspiratiewijzer Monitoring & Evaluatie staan concrete handvatten, tools en voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan.

De inspiratiewijzer is een gezamenlijk product van RIVM, JOGG, Pharos, Alles is Gezondheid, Vereniging Sport en Gemeenten, ZonMw en GGD GHOR Nederland.

Bekijk de inspiratiewijzer

Leernetwerkbijeenkomst 12 december 2023

Op 12 december was de 3e bijeenkomst van het leernetwerk Gemeenten Samen Gezond. Centraal stond het thema ‘Lerend monitoren en evalueren’ met de daarbij behorende projecten.

De bijeenkomst vond plaats in Wijchen bij de Brandweer en werd geopend door Gerdine Fransen (bijzonder hoogleraar aan het Radboudumc) met de vraag ‘Wat is lerend monitoren?’: het continu een vinger aan de pols houden, kijken of de doelen worden behaald en zonodig de aanpak aanpassen. Daarna gaven de projectleiders een korte pitch over hun project en hoe men aan de slag is met lerend monitoren. Ook werd er uitleg gegeven over het LISO framework (Leernetwerk in het Sociaal Domein) voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Op de website van het LISO framework vind je allerlei handige informatie en een checklist voor het opzetten van een leernetwerk in het sociaal domein.

Na de lunch gingen alle deelnemers in subgroepen aan de slag met gezamenlijk opgestelde leervragen. Enkele vragen waren: hoe doe je een procesevaluatie, hoe zorg je voor borging van het proces en de resultaten en kunnen resultaten van een project overgedragen worden naar een ander project? Gezamenlijk kwamen de deelnemers tot tips voor de verschillende leervragen maar ook waar ze tegenaan blijven lopen. Zo werd het belang van goede verslaglegging en het opstellen van subdoelen voor het evalueren van het proces aangehaald. Ook kan het handig zijn om periodiek met elkaar even een pas op de plaats te maken en na te gaan waar iedereen mee bezig is, wat ieders rol is en wat hierin met elkaar gedeeld wordt. Het was een mooie en leerzame bijeenkomst!

Gemeenten Samen Gezond: implementatie gemeentelijk gezondheidsbeleid

10 implementatieprojecten versterken het gemeentelijke gezondheidsbeleid, gericht op gezondheidsbevordering en gezonde leefomgeving. Dit doen ze door (al ontwikkelde) veelbelovende aanpakken te versterken en verduurzamen, zowel in de beleidsinfrastructuur als in de uitvoeringspraktijk. Gemeenten, kennispartners, GGD-en bewoners(organisaties) werken nauw samen om voortgang te maken en om impact in de lokale context expliciet te maken. De projecten leren van elkaar in een leernetwerk. Meer weten? Bekijk dan de publicatie Leernetwerk Gemeenten Samen Gezond