Gezamenlijke richtlijnontwikkeling paramedische zorg

Kwaliteitsstandaarden zijn belangrijk voor goede kwaliteit van zorg. De paramedische beroepsgroepen werken daarom aan het gezamenlijk ontwikkelen van richtlijnen. Daarnaast investeren we in een Learning community om kennis over richtlijnontwikkeling voor de paramedische zorg te verbreden.

Richtlijn Kwetsbare ouderen

Er zijn knelpuntenanalyses uitgevoerd en concept uitgangsvragen opgesteld voor de onderwerpen kwetsbare ouderen en dementie. Het doel was meer inzicht in de knelpunten van de 6 betrokken paramedische beroepsgroepen én van patiëntvertegenwoordigers. Deze knelpunten worden meegenomen in de ontwikkeling van een paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen.

> Lees meer over de ontwikkeling en implementatie

Learning community

In 2021 zijn de eerste stappen gemaakt voor het opzetten van een learning community om kennis en expertise over richtlijnontwikkeling in de paramedische zorg te vergroten. Binnen de learning community ontwikkelden afgevaardigden van de betreffende beroepsverenigingen, vaardigheden om diverse rollen te vervullen die nodig zijn bij de uitvoering van een knelpuntenanalyse als opmaat voor de ontwikkeling van richtlijnen.

Parallel aan de ontwikkeling van de gezamenlijke richtlijn kwetsbare ouderen, krijgt de learning community een vervolg. Het vervolgproject richt zich op het verdere proces van het ontwikkelen van een richtlijn, na de fase van een knelpuntenanalyse. En op een toekomstbestendige borging van opgedane kennis in de beroepsverenigingen Op basis van de geleerde lessen wordt de learning community verder doorontwikkeld.

> Lees meer over de learning community

Nieuw type overstijgende richtlijnen

De richtlijnen oncologie en zelfmanagement zijn nu overstijgend, in plaats van alleen voor een specifieke aandoening. Dit nieuwe type overstijgende richtlijnen voor fysio- en oefentherapeuten, ontwikkeld in het FAST-project, helpt om betere beslissingen te nemen waardoor ze betere zorg geven.

Het vervolg op het FAST-project is het verspreidings- en implementatieproject 'Bewust in actie: beperkte gezondheidsvaardigheden binnen de fysio- en oefentherapie'.

Zorg op afstand

Het is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in bestaande richtlijnen. Daarom financieren we projecten waarin beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, de tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met zorg op afstand opnemen in hun richtlijnen.

Samenwerking op richtlijnontwikkeling

Hoe werken andere zorgprofessionals aan richtlijnontwikkeling? Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en zijn/haar naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.

> Werken aan kwaliteitsverbetering in de zorg