Subsidieoproep voor Bevorderen van werken met een arbeidsbeperking geopend

Wilt u onderzoek doen ter verbetering van werken met een arbeidsbeperking? Vraag dan een subsidieaanvraag aan voor de tweede ronde van Vakkundig aan het werk 2. Deze oproep richt zich op praktijkgerichte projecten met als doel: (evidence based) kennis over werken met een arbeidsbeperking breed toepasbaar te maken in het veld van Werk en Inkomen. Indienen kan tot 7 juni 2022, 14.00 uur.

Het gaat hierbij om het vervolgprorgramma van Vakkundig aan het werk. Dit programma legt het accent op:

  • innovatie binnen de lokale praktijk
  • kennisbundeling- en ontsluiting.

Vakkundig aan het werk 2 bouwt voort op de gezamenlijke kennisinfrastructuur, ontstaan uit Vakkundig aan het werk 1.

Praktijkgerichte projecten

De aanstaande oproep richt zich op praktijkgerichte projecten waarin samenwerkingspartners (zoals gemeenten, UWV, beroepsorganisaties, werkgevers(organisaties), maatschappelijke organisaties, kennis- en onderwijsinstituten op zoek gaan naar werkzame en werkbare innovaties in de lokale gemeentelijke uitvoeringspraktijk.

Specifieke doelgroep

Sinds de invoering van de Participatiewet zijn zowel gemeenten als UWV verantwoordelijk voor de arbeidsintegratie van mensen met een structurele functionele beperking. Deze subsidieoproep richt zicht specifiek op deze doelgroep.

Doel van de subsidieoproep

Het doel van de subsidieoproep is het vertalen van nieuwe en bestaande kennis naar de praktijk, en het bevorderen van kennisontwikkeling in de praktijk door medewerkers van gemeenten, UWV, werkgeversservicepunten en de door hen gecontracteerde dienstverleners en werkgevers. Het doel daarvan is om (evidence based) kennis te realiseren in de praktijk van arbeidsintegratie van personen met een arbeidsbeperking. Projecten in deze ronde zijn gericht op het ontwikkelen en evalueren van minimaal één, en bij voorkeur meer, van onderstaande punten:

  • effectieve werkgeversdienstverlening ten behoeve van werk voor mensen met arbeidsbeperkingen
  • effectieve activiteiten/interventies/aanpakken door werkgevers om mensen met arbeidsbeperkingen in dienst te nemen en/of in dienst te houden4
  • effectieve aanpakken waaronder bv. benaderingswijzen inclusief randvoorwaarden om mensen met arbeidsbeperkingen te vinden, te werven en in dienst te nemen en te houden NB. Projecten gericht op effectieve preventie van arbeidsbeperkingen of enkel het bevorderen van duurzame inzetbaarheid komen niet in aanmerking voor deze subsidieoproep.

Het doel van de subsidieoproep is dat kennis zich laat vertalen naar andere gemeenten en instellingen. Het is daarom verplicht om regionaal of landelijk samen te werken, waarbij tenminste 2 gemeenten, een lokale vestiging van UWV en/of een werkgeversservicepunt actief deelnemen aan het project.

Wie kan aanvragen?

Lokale of landelijke praktijkvertegenwoordigers (gemeenten, (beroeps)organisaties, maatschappelijke organisaties, UWV, werkgeversservicepunt en gecontracteerde private partijen), werkgevers, werkgeversorganisaties, cliënten en hun vertegenwoordigers kunnen een projectidee indienen in samenwerking met een onderzoeksinstelling, die als hoofdaanvrager optreedt.

Tijdschema

De indieningsprocedure bestaat uit 2 fasen: projectideeën en volledig uitgewerkte subsidieaanvragen. De deadline voor het indienen van projectideeën is 7 juni 2022, 14.00 uur. U vindt de exacte invulling van de procedure en de beoordelingscriteria in de subsidieoproep.

Informatiebijeenkomst

Meer weten over de subsidieoproep voor het bevorderen van werken met een arbeidsbeperking van Vakkundig aan het werk 2? Sluit dan 21 april van 11.00 tot 12.00 uur aan bij de online informatiebijeenkomst. Deelnemen kan via deze link.

Meer informatie

Onderwerpen