Subsidieoproep ‘Gemeenten Samen Gezond’ nu open

Met de subsidieronde ‘Gemeenten Samen Gezond’ stimuleren we de voortgang van gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk. Het gaat om implementatietrajecten die veelbelovende aanpakken versterken en verrijken op basis van recent ontwikkelde kennis. Gemeenten, kennispartners, GGD-en, bewoners(organisaties) en andere partijen kunnen subsidie aanvragen.

Subsidieronde voor implementatietrajecten in gemeenten

Op 30 juni 2020 is de subsidieoproep ‘Gemeenten Samen Gezond - Voortgang maken met gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk’ geopend. Deze sluit op 24 november 2020 om 14:00 uur.

Deze deadline is ruim, gezien de huidige druk die juist gemeenten, GGD-en en volksgezondheidspartners ervaren door de COVID-19 pandemie.

Samenbrengen en toepassen van al behaalde kennisopbrengsten

‘Gemeenten Samen Gezond’ richt zich op het versterken van veelbelovende lopende aanpakken in gemeentelijke praktijk. Zes thema’s komen aan bod: infrastructuur, financiering, burgerparticipatie, monitoring & evaluatie, professioneel handelen en stoppen met roken. In elk project is ruimte voor ‘samen leren’, en participatief actieonderzoek of bestuurskundig onderzoek.

Zo willen we de volgende stap zetten in het samenbrengen en toepassen van eerdere kennisopbrengsten. Lopende aanpakken krijgen een impuls om recent ontwikkelde kennis in de eigen context beter toe te passen en al doende, samen met andere initiatieven in een lerend netwerk, verder te ontwikkelen tot een duurzame aanpak en een versterkte infrastructuur van gezondheidsbevordering.

Meer informatie over de focus en thema’s leest u in de subsidieoproep.

Matchmakingsbijeenkomst op 2 oktober

Op vrijdag 2 oktober organiseren we een digitale informatie- en matchmakingsbijeenkomst. Hier krijgt u meer informatie over de oproep en kunt u mogelijke partners ontmoeten. Meld u aan via het aanmeldformulie van WebinarGeek.

Verder gaan op behaalde kennisopbrengsten

Recent hebben we in een publicatie de voorlopige resultaten gebundeld van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving. Deze (kennis)opbrengsten dienen als input en ter inspiratie voor de nu opengestelde subsidieoproep. Bekijk de publicatie om te zien hoe u gebruik kunt maken van de opbrengsten en waar u op kunt aansluiten.

Aansluiten op gezondheidsvraagstukken van Rijk en gemeenten

In de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 wordt aan vier gezondheidsvraagstukken voorrang gegeven, te beginnen met  gezondheid in de fysieke- en sociale leefomgeving en het verkleinen van gezondheidsachterstanden. De visie benadrukt het belang van ingaan op achterliggende problematiek, vanuit een Positieve gezondheid en domeinoverstijgende samenwerking.

De landelijke Kennisagenda Preventie Samen Gezond Leven (begin juni 2020) beveelt aan kennisontwikkeling te stimuleren op governance, financiering, borging van kennis, monitoring & evaluatie, leefomgeving en co-creatie met de doelgroep.

Preventiekennis in de praktijk brengen

Deze subsidieoproep is onderdeel van de programmalijn Kennisbenutting en Implementatie van het Preventieprogramma 2019-2022 Integraal en met kennis aan de slag. Deze lijn is opgezet om de praktische toepassing van kennis uit eerdere preventieprogramma’s te stimuleren. De praktijk bij preventie is zeer divers. Professionals met verschillende expertises werken erin samen aan de gezondheid van burgers.

Meer informatie