Onderzoek naar het voorkomen van overgewicht

Welke omstandigheden spelen een rol bij het voorkomen van overgewicht? Over deze vraag buigen de komende drie jaar vier internationale consortia zich voor de internationale subsidieronde “Prevention of unhealthy weight gain and obesity during crucial phases throughout the lifespan (PREPHOBES)”. Nederlandse onderzoekers zijn betrokken bij drie van de vier projecten.

De PREPHOBES subsidie stimuleert onderzoekers om overgewicht en obesitas te voorkomen in verschillende levensfasen, door innovatie strategieën en multidisciplinaire aanpakken te ontwikkelen, implementeren en evalueren. De projecten starten in april 2021. De projecten waar  Nederlandse onderzoekers bij betrokken zijn richten op de ontwikkeling en implementatie van preventie- en interventiestrategieën bij verschillende doelgroepen. We stellen ze graag aan u voor:

EndObesity
Het consortium EndObesity gaat innovatieve multidisciplinaire preventiestrategieën ontwikkelen, implementeren en evalueren. Deze zijn gericht op het voorkomen van obesitas op de kinderleeftijd door het verbeteren van leefstijlfactoren in families in de preconceptieperiode, de zwangerschap en de vroege kindertijd. De focus ligt hierbij op de eerste 1000 dagen van het leven door gebruik te maken van data van studies in samenwerking met 6 multidisciplinaire partners.

GrowH!
GrowH! ontwikkelt interventiestrategieën op basis van bestaande longitudinale gegevens en vernieuwende participatieve benaderingen die beter aansluiten op de doelgroep en daardoor potentieel effectiever zijn. Het onderzoek richt zich op kwetsbare groepen op jonge leeftijd om risicofactoren effectief te reduceren.

SO-NUTS
Met het ouder worden zijn er twee aandoeningen die veelvuldig voorkomen: een te hoge vetmassa (obesitas) en een te lage spiermassa en spierfunctie (sarcopenie). SO-NUTS gaat daarom innovatiestrategieën ontwikkelen voor het voorkomen van deze aandoeningen bij mensen die met pensioen gaan. Dit doen ze met  het ontwikkelen van een gedigitaliseerde aanpak om het beweeg- en voedingsgedrag duurzaam te verbeteren.

Internationale samenwerking

De internationale subsidieronde PREPHOBES wordt uitgevoerd door het Joint Programming Initiative ‘a Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL). In deze subsidieronde werken 10 landen samen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Spanje en Nederland. In oktober 2020 zijn de vier projecten voorgedragen voor financiering door het JPI HDHL, voor een totaal bedrag van € 4,6 miljoen. In drie van deze projecten zijn Nederlandse onderzoekers betrokken. Voor de Nederlandse onderzoekers heeft ZonMw 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Meer informatie