Ontdek en vergroot samen de maatschappelijke waarde van topsport

Dinsdag 3 december 2024
Ben je bezig met de maatschappelijke waarde van topsport en hoe we die kunnen vergroten? Leer hoe samenwerking tussen topsport, het bedrijfsleven, overheden en onderzoekers de maatschappelijke waarde van topsport kan vergroten.

Aanmelden

Ontdek nieuwe inzichten over hoe je het bereik, de zichtbaarheid en de waarde van topsport optimaal kunt benutten aan de hand van onderzoek, innovaties en praktijkvoorbeelden. Meld je vandaag nog aan voor deze inspirerende dag, die op dinsdag 3 december 2024 van 10.00 tot 17.00 uur plaatsvindt in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Deelname aan het evenement is gratis. Inschrijven kan tot en met 25 november 2024 of tot het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Ben jij er ook bij? Klik hier om je aan te melden!

Programma

Datum: Dinsdag 3 december 2024

Plaats: Johan Cruijff Boulevard 1, 1101 AX Amsterdam

09.30 – 10.00    Inloop
10.00 – 11.00

Welkomstwoord vanuit ZonMw en sprekers,

met onder andere: André Cats (NOC*NSF), Niek Mouter (TU Delft) en Lisanne Balk (Mulier Instituut)

11.00 – 11.15Pauze
11.15 – 12.45Ronde 1 deelsessies 
12.45 – 13.45Lunch
13.45 – 15.15Ronde 2 deelsessies 
15.15 – 15.30Pauze 
15.30 – 16.15Paneldiscussie en plenaire afsluiting
16.15 – 17.00 Borrel en netwerken

 

Deelsessie ronde 1

Sessieleider

Jan-Willem van der Roest (Hogeschool van Amsterdam)

Beschrijving

Een deelprogramma van het project Reimagine Sports ging over de vergroting van fanbeleving bij evenementen en (voetbal)clubs. In deze sessie bespreken we de laatste ontwikkelingen en gaan we in hoe topsportorganisaties en bedrijven fans doorlopend betrokken houden en interessante content bieden. 

Sessieleider

Peter Sprenger (Techonomy)

Beschrijving

In deze sessie bespreken we waarom bedrijven zich verbinden aan de Nederlandse topsport en hoe Nederlandse topsportorganisaties, overheden en bedrijven de waarde van topsport voor economie en andere maatschappelijke opbrengsten kunnen vergroten. Welke kennis is er al in NL (over bijv. sponsoring) en daarbuiten en wat mist nog? En om bereik en zichtbaarheid van topsport te vergroten is het cruciaal te weten wat sportvolgers (burgers) willen zien, hoe ze betrokken willen blijven en wat ze bereid zijn daarvoor te doen en betalen. Hoe komen we tot betere data en benutten we die?

Sessieleider 

Eline Blaauw (Kenniscentrum Sport en Bewegen)

Beschrijving

In deze sessie is het doel om te komen tot een overzicht van de belangrijkste unique selling points van de para-topsport in relatie tot maatschappelijke waarde. Naast dezelfde waarden als de valide topsport heeft de para-topsport namelijk ook een aantal eigen unieke eigenschappen en kansen om bij te dragen aan maatschappelijke impact. 

Sessieleider

Antoine de Brouwer (Vereniging Sport en Gemeenten)

Beschrijving

Topsport(evenementen) bieden kansen voor het versnellen en bereiken van doelen in domeinen buiten de sport. Denk hierbij aan concrete resultaten op thema’s als eenzaamheid, mentale gezondheid, openbare ruimte en duurzaamheid. Daarmee vergroot topsport aantoonbaar de waarde voor de maatschappij. In deze sessie worden aan de hand van het WISE-model innovatieve voorbeelden behandeld en wordt besproken hoe gemeenten, provincies en (top)sportorganisaties doelgericht kunnen sturen op meer maatschappelijke impact door (top)sport. 

Sessieleider

Jelle Schoemaker (Hogeschool Arnhem-Nijmegen)

Beschrijving

Veel topsportevenementen komen tot stand vanuit aanbod dat ontwikkeld wordt vanuit de sport. In deze sessie proberen we dit om te draaien. Aan welke topsportevenementen, met welke eigenschappen en met welk doel heeft de samenleving behoefte? Willen we meer multisporten, integratie met parasporten, combinaties met breedtesporten, verdeeld over het land en/of aansluitend bij bepaalde beleidsthema’s? In deze sessie wordt gezocht naar de keuzes die we kunnen maken rondom topsport in het algemeen en topsportevenementen in het bijzonder, en denken we na hoe we via bevolkingsraadplegingen tot antwoorden kunnen komen. 

 

Deelsessies ronde 2

Sessieleider

Jora Broerse (Hogeschool van Amsterdam)

Beschrijving

Een deelprogramma van het project Reimagine Sports ging over duurzamere topsportomgeving. Naast een korte rondleiding in de JC Arena waarbij je enkele innovaties in de praktijk ziet delen we opgedane inzichten uit het project en bespreken we tevens hoe topsporters en de fysieke omgeving waarin zij sporten een gidsfunctie kunnen hebben voor de maatschappij wat betreft circulariteit en milieu-impact. 

 

Sessieleider

Jill Eekhart (NOC*NSF)

Beschrijving

In de sport wordt de creatie van maatschappelijke waarde steeds belangrijker. De verbinding tussen topsport en stad en regio is daarbij essentieel. Met Theory of Change beschrijven we hoe maatschappelijke verandering door middel van topsport zal plaatsvinden en welke stappen nodig zijn om een bepaald doel te bereiken. In deze sessie gaan we in op een concretisering naar Theory of Action, waarin de acties en strategieën die uitgevoerd moeten worden om de verandering daadwerkelijk te realiseren centraal staan. Aan de hand van voorbeelden uit onder meer Noord-Brabant en de Metropool regio en eerder onderzoek bespreken we hoe steden en regio’s in Nederland topsport nog meer kunnen benutten als platform voor maatschappelijke opbrengsten. We sluiten deze sessie interactief af door het opstellen van een theory of action op dit thema. Deel je graag jouw visie, kennis en ervaring? Meld je dan aan!  

Sessieleider

Gregory Sedoc (Sportinnovator)

Beschrijving

Er vindt continu onderzoek en innovatie plaats in de topsport, maar wat brengt het de maatschappij? Recente inzichten over rust, herstel en presteren in topsport worden gedeeld en met onder meer Lieke Wolfraad (Onewave) wordt besproken hoe zij dit soort inzichten toepast als zij grote bedrijven adviseert op thema’s zoals meer energie en presenteren. Gregory Sedoc gaat met de aanwezigen in gesprek over het beter benutten en zichtbaar maken van innovaties in topsport voor uiteenlopende maatschappelijke domeinen.

 

Sessieleider

Sebastiaan de Cocq (Hogeschool Arnhem, Nijmegen)

Beschrijving 

Topsporters worden vaak gezien als rolmodellen die anderen kunnen inspireren. In deze sessie verkennen we, met praktijkvoorbeelden en onderzoek, in hoeverre zij deze rol daadwerkelijk vervullen, voor wie zij een voorbeeld kunnen zijn en welke maatschappelijke verwachtingen er op hen rusten. We bespreken hoe topsporters in de praktijk bewuste keuzes maken in het uitdragen van hun waarden en hoe zij actief regie nemen over hun rol als rolmodel. Door voorbeelden uit de dagelijkse sportpraktijk te delen, laten we zien hoe zij, samen met hun omgeving, het potentieel van deze rol verder kunnen benutten. Dit doen we samen twee TeamNL atleten, Topsport Noord en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

 

Sessieleider

Koen Breedveld (Haagse Hogeschool)

Beschrijving

Topsportevenementen trekken een breed publiek, maar welke doelgroepen blijven nog buiten bereik? En hoe hangt de betrokkenheid van inwoners samen met het draagvlak voor deze evenementen? Met praktijkvoorbeelden en een interactief gesprek onderzoeken we hoe topsportevenementen in de toekomst beter kunnen worden ingezet als platform om zowel het bereik als de betrokkenheid verder te vergroten.

Wil je er ook bij zijn? Schrijf je dan hier in!

 

In samenwerking met onze partners

1 / 5

NOC * NSF

Afbeelding
NOC NSF
Meer informatie
2 / 5

Vereniging Sport en Gemeenten

Afbeelding
VSG
Meer informatie
3 / 5

Kenniscentrum Sport en Bewegen

Afbeelding
Kenniscentrum Sport en Bewegen
Meer informatie
4 / 5

Multi-sportcampus Traiectum

Afbeelding
Multi sportcampus Traiectum
Meer informatie
5 / 5

Sportinnovator

Afbeelding
Sportinnovator laptop
Meer informatie