Communicatie en kennisbenutting van uw dementieonderzoek

Heeft u een project over dementie bij ZonMw? Dan helpen we u graag bij de communicatie en kennisbenutting van het onderzoek. Zo zorgen we er samen voor dat projecten impact hebben op dementie in de zorgpraktijk, beleid, onderwijs en/of onderzoek. In alle fasen van programmering is (nadenken over) kennisbenutting en communicatie van belang.

Communicatie over uw onderzoek

Vanuit ZonMw werken we graag met u samen om het bereik van uw onderzoek te vergroten. We hebben een groot netwerk met o.a. onderzoekers, beleidsmedewerkers, zorgprofessionals, mensen met dementie en hun naasten. We kunnen u ook helpen de juiste partijen te vinden om uw onderzoek een stap verder te brengen, denk bijvoorbeeld aan Vilans en Alzheimer Nederland.

Wat doet ZonMw?

Projectpagina

Elk door ons gefinancierde project heeft een projectpagina op onze website. Op de projectpagina staan de projectdoelen, resultaten, producten en andere relevante informatie. Wij maken deze pagina voor u aan. Om deze pagina up-to-date te houden, vragen wij u om uw publicaties en andere producten te uploaden via MijnZonMw op uw projectpagina.

Gebruik communicatiekanalen

Daarnaast besteden we ieder jaar op onze kanalen aandacht aan een aantal projecten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een interview, een bijdrage aan één van onze congressen, een pagina in ons productenboekje of een video.

Onze communicatiekanalen

Zou u in aanmerking willen komen voor extra communicatie over uw project? Of heeft u zelf een nieuwe ontwikkeling waar wij met onze communicatie aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten via dementie@zonmw.nl of tag ons via LinkedIn.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook over uw project communiceren:

  1. Bedenk wie u wilt bereiken met de communicatie, en waar deze doelgroep te vinden is.
  2. Bedenk hoe de communicatie kan bijdragen aan uw onderzoeksdoelen. Bijvoorbeeld de communicatie over een hulpmiddel binnen de zorgpraktijk of het bijdragen aan een maatschappelijke discussie gelieerd aan uw onderzoek.
  3. Sluit aan bij de actualiteit.
  4. Denk out-of-the-box, zoals via infographics, festivals, podcasts, social media of kies eens een andere doelgroep om uw onderzoek aan te vertellen, bijvoorbeeld kinderen.
  5. Het delen van kennis gaat niet alleen over onderzoeksresultaten. Voor een publiek dat minder bekend is met het onderzoek, is het onderwerp of de aanleiding van het onderzoek zelf vaak al interessant.
  6. Gebruik beeldmateriaal, zoals fotografie of video.
  7. Begin klein, bijvoorbeeld met het updaten van uw LinkedIn-profiel of bij het reageren op iemands bericht.
  8. Tag ons en andere betrokken mensen en organisaties. Zo wordt uw bericht zichtbaarder en kunnen we uw bericht delen. 

Kennisbenutting

We stimuleren onze projecten om goed aan te sluiten bij wat er in de praktijk speelt. Vanuit ZonMw kunnen we hier op een aantal manieren bij helpen: 

  1. We ondersteunen projectleiders bij het verder brengen van de resultaten. Door hier direct vanaf de start aandacht voor te hebben wordt de relevantie bevorderd. Middelen die hierbij kunnen helpen zijn o.a.

    - een format voor het opstellen van een implementatieplan
    - een lijst met modellen en frameworks die u helpen bij het planmatig werken aan implementatie, opschaling, borging of verspreiding.
    - voorbeelden van kennisproducten en activiteiten.   

  2. We bieden losstaande subsidiemogelijkheden voor (het stimuleren van) implementatie en impact. Denk aan de verspreidings- en implementatie-impuls, de impact explorer, implementatie fellowships of vouchers voor implementatie- en opschalingscoaching. 
  3. Met de financiering van het DEMPACT-consortium willen we de implementatie-infrastructuur voor dementieonderzoek versterken. We raden projecten aan om aansluiting te zoeken bij DEMPACT en gebruik te maken van hun kennis en expertise. Daarnaast is het ook waardevol om aan te sluiten bij of kennis te delen met bestaande consortia binnen het Onderzoeksprogramma Dementie.
  4. We zetten in op het gebruik van implementatie-expertise en netwerken. Denk aan het Nederlands Implementatie Collectief en het European Implementation Collaborative
  5. Van 20 t/m 24 januari 2025 is de jaarlijkse ‘Week van de implementatie’. Tijdens deze week wordt een reeks aan interessante bijeenkomsten, lezingen en werksessies over implementatie verzorgd. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Subsidies

Op dit moment staat specifiek binnen het Onderzoeksprogramma Dementie alleen de Impact Explorer nog open (tot 3 oktober 2024). Naar verwachting zullen er in 2025 nieuwe rondes opengaan. Op de pagina Subsidierondes Impact en Implementatie dementieonderzoek vindt u daar meer informatie over.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over communicatie en implementatie? Bekijk dan de webpagina's Communicatie Projecten (communicatie) of Kennisbenutting (implementatie).

Daarnaast staat er op de pagina Dementie meer informatie over wat ZonMw betekent op het thema dementie en op de pagina van het Onderzoeksprogramma Dementie meer informatie over het programma.

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Of wilt u met ZonMw overleggen over de (communicatie)mogelijkheden? Mail dan naar dementie@zonmw.nl

Op de hoogte blijven?