Toolkit: mbo-zorgprofessionals doen onderzoek op de eigen werkvloer

Ga nu als zorgorganisatie zelf aan de slag met dit ontwikkeltraject
Tijdens de pilot van het ontwikkeltraject Onbekend Talent, heeft een groep mbo-zorgprofessionals ervaren hoe is het is om een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Zij gingen aan de slag met een knelpunt uit de eigen werkomgeving en deden zo meer kennis en ervaring op met leiderschap en het doen van onderzoek. De modules die de zorgprofessionals hebben doorlopen, zijn verzameld in een handige toolkit, zodat ook andere zorgorganisaties aan de slag kunnen met dit ontwikkeltraject.

Achtergrond ontwikkeltraject Onbekend Talent

Het ontwikkeltraject Onbekend Talent is in opdracht van het ZonMw-programma Kennisontwikkeling in de Langdurige Zorg en Ondersteuning opgezet door het Van Kleef Instituut (VKI) in samenwerking met het Albeda Zorgcontract, de organisaties met expertise in het bijscholen van mbo-zorgprofessionals. Samen ondersteunden en begeleidden VKI en het Albeda Zorgcontract de mbo-zorgprofessionals in hun praktijkonderzoek, waarin ze een zelfgekozen probleem uit de werkpraktijk signaleerde, oppakte en verbeterde. In de opleiding tot verzorgende of verpleegkundige wordt tot nu toe nog niet veel aandacht besteed aan het doen van onderzoek of het ontwikkelen van leiderschap. Het doel van Onbekend Talent is dan ook het signaleren, oppakken en verbeteren van knelpunten in de praktijk. Middels kennis en het eigen probleemoplossende vermogen konden de talenten impact creëren voor de cliënt en de zorgorganisatie.

Van Onbekend naar (On)gekend Talent

Met de waardevolle ervaringen van dit traject in gedachten, starten we dit jaar (2024) binnen het Kennisprogramma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO II) met de doorontwikkeling van dit traject onder de naam (On)gekend Talent. De toolkit die we hebben ontwikkeld zal hier ook een belangrijk rol in gaan spelen, omdat deze als middel dient om andere zorgorganisaties te inspireren ook aan de slag gaan met dit traject. Zo heeft de toolkit ook de naam ‘Ongekend Talent’ gekregen.

Inhoud toolkit (On)gekend Talent

Het ontwikkeltraject bestaat uit 6 modules met inspirerende lessen. Tussen de lessen door kunnen de deelnemers in hun team aan de slag met een praktijkprobleem. Met deze toolkit krijg je antwoord op de volgende vragen: - Hoe ziet dit traject er op hoofdlijnen uit? - Hoe werf je deelnemers/talenten voor dit traject? - Wat is de rol van mentoren in dit traject - Hoe organiseer je een kick-off bijeenkomst? - De inhoud van de 6 lesmodules - De inhout van de 3 fysieke bijeenkomsten met de talenten - Hoe doen andere organisaties het? - Het presenteren van resultaten en ervaringen - Het organiseren van de slotbijeenkomst - Welke communicatiemiddelen gebruik je bij het opzetten van dit traject? De toolkit is hier te downloaden.
Afbeelding
Toolkit Onbekend Talent
Bestand