Sessie proactieve passende zorg bij dementie

Hoe voer je gesprekken over passende palliatieve zorg bij dementie? En welke hulpmiddelen zijn er? Deze sessie behandelde een aantal aspecten hiervan.

Proactieve zorgplanning bij mensen met dementie

Proactieve zorgplanning stelt mensen met dementie in staat om tijdig met hun naasten en zorgverleners wensen en grenzen te bespreken voor toekomstige behandelingen en passende zorg. Voor mensen met dementie is tijdige gespreksvoering ook van belang gezien de cognitieve achteruitgang. 

Met proactieve zorgplanning start je daarom zo snel mogelijk na de diagnose, zodat de persoon met dementie nog zoveel mogelijk kan meedenken en meebeslissen.

Maar hoe voer je zulke gesprekken? En welke hulpmiddelen zijn er? In deze workshop gingen we interactief met de hulpmiddelen vanuit de Palliantieprojecten TOP en DEDICATED aan de slag.  

Sessie proactieve passende dementiezorg op netwerkbijeenkomst V&V 2024
1 / 1

Jesper Biesmans, Purdey Lansink en Thea Offermans vertelden hoe je betere passende palliatieve zorg kan bieden aan mensen met dementie, met de materialen uit DEDICATED en TOP-gesprek. Bij het bekijken en doornemen van de materialen trokken de deelnemers direct lijnen en vergelijkingen met hun werk en noemden daarbij voorbeelden, waarbij opviel hoe breed proactieve zorgplanning bij dementie kan zijn. Verhalen gingen van studenten die plezier hebben met DEDICATED-materialen en er baat bij hebben, tot het moeite hebben met overdragen van proactieve zorggegevens tussen verschillende disciplines en instellingen in de zorgpraktijk. Ook kwamen ze met ideeën voor het verbeteren van materialen, zoals het rekening houden met laaggeletterden bij informatie voor de patiënt of naaste. De materialen worden gezien als laagdrempelig. 

Download de presentatie
Afbeelding
foto van Jesper Biesmans
Jesper Biesmans

Jesper Biesmans werkt als promovendus bij de Universiteit Maastricht aan het onderzoeksproject: DEDICATED. DEDICATED (Desired Dementia Care towards End of Life) is ontstaan vanuit de Universiteit Maastricht en richt zich op de kwaliteitsverbetering van palliatieve zorg voor mensen met dementie. Dit doen zij door een aantal praktische materialen en een training: zorgprofessionals kunnen deze materialen inzetten om bijvoorbeeld gesprekken te houden met mensen met dementie, om zo wensen, waarden en behoeften op te halen en hiermee de zorg meer persoonsgericht te maken. Deze werkwijze is in nauwe samenwerking ontwikkeld met zorgprofessionals, onderzoekers en verschillende onderwijsinstellingen.

‘Wij zijn erg trots dat meer dan 300 zorgprofessionals onze werkwijze gebruiken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen en op Aruba, Bonaire en Curacao! Ik vertel je graag meer over deze werkwijze en hoe ook jij deze kunt inzetten in je werk!’

Afbeelding
portretfoto van Purdey Lansinkor
Purdey Lansink

Purdey Lansink werkt als docent/onderzoeker bij Saxion Hogeschool aan het onderzoeksproject TOP-gesprek. TOP-gesprek (Transmurale ondersteuning van proactieve zorgplanning van gezamenlijke zorg rond levensdoelen en voorkeuren met mensen met dementie) is een participatief actieonderzoek (PAO) vanuit de hogescholen Windesheim en Saxion, samen met praktijkorganisaties in de regio IJssel-Vecht vanuit de gehele dementiezorg. Ze doorlopen de 5 fasen van PAO, waarin zorgprofessionals zelf komen tot een TOP-gesprek actieplan om gezamenlijk te werken aan proactieve palliatieve zorg in de regio.

‘Op dit moment zijn we bezig om samen met zorgprofessionals een benadering te ontwikkelen en daar vertel ik je graag meer over tijdens onze workshop!’

Praktische hulpmiddelen

Afbeelding
Diverse zorgverleners en patiënten en naasten


Op zoek naar praktische hulpmiddelen die ondersteunen in het geven van goede palliatieve zorg voor mensen met dementie? In dit boekje staat een selectie die u in uw dagelijkse werk kunt gebruiken. 

Bekijk het boekje 

ZonMw en palliatieve zorg

Met het programma Palliantie II zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Zodat zij zorg en ondersteuning ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften. Bij mensen met dementie is dat soms een extra uitdaging. Daarom investeren we in onderzoek naar ondersteuning bij praten over wensen en behoeften en samen beslissen met deze doelgroep. Bekijk onze informatie over palliatieve zorg en dementie

Op de hoogte blijven?