Proactieve zorgplanning in en rond de Wijkkliniek

Verpleegkundigen, studenten en docent-onderzoekers aan de slag met proactieve zorgplanning in en rond de Wijkkliniek
Hoe kun je proactieve zorgplanning toepassen in en rondom de Wijkkliniek in Amsterdam Zuidoost, met specifieke aandacht voor de rol van de verpleegkundige? Die vraag staat centraal in het project STEERING ACP. Lees hoe ze dat aanpakken.

STEERING ACP

Op 29 november 2023 vond de kick-off van het project STEERING ACP plaats. De Wijkkliniek is samen met wijkverpleegkundige teams, de Hogeschool van Amsterdam, ROC van Amsterdam en Amsterdam UMC het project STEERING ACP gestart. Bestaande materialen van proactieve zorgplanning worden geschikt gemaakt voor toepassing in en rondom de Wijkkliniek, waarbij implementatie en evaluatie centraal staan.

Hoe kwam dit idee tot stand?

‘Mag ik je interviewen over jouw ervaring met betrekking tot proactieve zorgplanning?’ Deze vraag is de allereerste aanleiding geweest voor de start van dit project. Marieke, verpleegkundige in de Wijkkliniek volgde op dat moment de opleiding tot geriatrieverpleegkundige en was op zoek naar mogelijkheden om proactieve zorgplanning in Wijkkliniek te verbeteren en schreef hiervoor een adviesrapport. Op dat moment werd door ZonMw ook de subsidieoproep EBP en zeggenschap gepubliceerd en Marjon zag direct mogelijkheden. Eveline, teamleider en verpleegkundige in de Wijkkliniek, en Marieke waren zeer enthousiast over het inhoudelijke onderwerp proactieve zorgplanning en de rol van de verpleegkundige daarbij. Maar, er was ook interesse voor manieren om zeggenschap van verpleegkundigen te verbeteren in de Wijkkliniek, om steeds meer toe te werken naar nurse-led werken. Zo was snel het idee geboren om zeggenschap te koppelen aan een inhoudelijk thema als proactieve zorgplanning. Want, aldus Eveline, als we straks met een onderwerp als proactieve zorgplanning kunnen laten zien dat we zeggenschap van verpleegkundigen kunnen verbeteren, dan kunnen we het met ieder inhoudelijk onderwerp. 
 

Hoe sluit dit aan bij andere initiatieven in de Wijkkliniek, zoals de interprofessionele academische leerwerkplaats?

De Wijkkliniek is, samen met wijkverpleegkundige teams rondom de Wijkkliniek, ook een interprofessionele academische leerwerkplaats (IALWP) voor zowel verpleegkunde studenten (mbo en hbo), als studenten ergotherapie en fysiotherapie (opgezet met project Wijk-up call) . Studenten lopen stage en krijgen gezamenlijk onderwijs op de stageplek. Het idee is om deze studenten die op dat moment stage lopen te betrekken bij alle onderdelen van STEERING ACP, zodat studenten ook direct leren om Evidence Based Practice in de praktijk toe te passen, kennis en ervaring opdoen met het thema proactieve zorgplanning en zich zeggenschap al eigen kunnen maken tijdens de stage. Dit studiejaar is palliatieve zorg dan ook het centrale thema tijdens de themadagen van de IAWLP. 

En niet alleen de mbo- en hbo-studenten leren hier, ook zorgprofessionals en docent-onderzoekers zelf. Zo zijn alle werkbegeleiders uitgenodigd om aan te sluiten bij het onderwijs en de themadagen. Daarnaast volgen 2 projectgroepleden een opleiding: Marieke is in opleiding tot verpleegkundig specialist en Eveline volgt de master innovatie in gezondheid en welzijn. Alle 2 gaan ze met de thema’s uit dit project aan de slag voor opdrachten binnen de opleiding. Daarnaast start Anniek, stagedocent bij de IALWP, vanuit de Hogeschool van Amsterdam met een prepromotietraject op dit project, met als doel het project ook na de projectperiode van 2 jaar een vervolg te geven. 

Beginfase

Op dit moment bevindt dit project zich in de beginfase, waarin vooral het in kaart brengen van de lokale knelpunten centraal staat én het in kaart brengen en testen van de mogelijkheden om proactieve zorgplanning toe te passen in en rond de Wijkkliniek. Zo worden de focusgroepen met alle betrokkenen uitgevoerd en uitgewerkt. Samen met studenten die stage lopen bij de IALWP wordt in kaart gebracht wat de prevalentie is van acuut opgenomen ouderen met een palliatieve zorgbehoefte op basis van de Surprise Question én wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van (digitale) gegevens uitwisseling via C-Boards (een applicatie waarmee zorgprofessionals onderling, met mantelzorgers én met de patiënt heel gemakkelijk en laagdrempelig). Daarnaast hebben studenten het wensenboekje gebruikt als hulpmiddel om een gesprek te starten over wensen en voorkeuren van ouderen, zowel in de wijk als in de Wijkkliniek, deze ervaringen presenteren studenten tijdens de themadag, waar palliatieve zorg het thema is. 

Subsidie

Essentiële zorg behoort tot de kerntaken van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. Daarom investeren wij vanuit ons programma Verpleging en Verzorging in projecten die actuele Evidence Based Practice (EBP) interventies toepassen én deze kennis verder onderbouwen. Het project Steering ACP is één van die projecten. Bekijk de andere projecten op onze themapagina Essentiële zorg