Unieke wandeluitdaging in de Achterhoek
Een dagelijkse wandeling is gezond voor lichaam en geest. De populaire wandelapp Ommetje van de Hersenstichting is een digitaal hulpmiddel die helpt om dagelijks een wandeling te maken. De app motiveert gebruikers door onderlinge competitie tussen vrienden, familie of collega’s. Daarnaast geeft Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, na iedere wandeling een leerzaam hersenfeitje. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders installeerden de app. De gemeentes Montferland en Oost Gelre kregen de primeur om een lokale wandeluitdaging te organiseren. ‘De gemeente Montferland heeft al een keer eerder ervaring hiermee opgedaan. Deze ommetje challenge is een verdere ontwikkeling hiervan. We hebben het experiment verbreed naar de gemeente Oost Gelre en daarnaast de mogelijkheid geboden tegen elkaar te strijden in teams’, zegt projectleider Hilde de Groot van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Lokale initiatieven
De lokale initiatieven ‘Rondje Oost Gelre’ en ‘Het Montferlands Ommetje’ zijn een 10-weekse wandelcompetitie tussen verenigingen, bedrijven en overige vriendenteams (bijvoorbeeld een familie- of buurtteam). Door het zelf samenstellen van een eigen wandelteam met vrienden, familie, clubgenoten of collega’s kan de uitdaging aangegaan worden met andere teams uit de gemeente. Beide initiatieven lopen erg goed en hebben een grote groep deelnemers. In de gemeente Montferland lopen 745 wandelaars mee en in Oost Gelre zijn dat er 646. Deze mensen zijn verdeeld over 96 teams. ‘In gemeente Montferland is nu al meer dan 63.000 km gelopen. In de gemeente Oost Gelre is dat 61.000 km. Dat is samen al meer dan 3x de wereld rond! En dat na zo’n 8 van de 10 weken’, aldus Tom Naberink van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Voor beide initiatieven geldt dat het merendeel van deze teams vriendenteams zijn, maar ook teams uit verenigingen en bedrijven strijden tegen elkaar. Door het gebruik van de ommetje app kan iedere lid van een team op zijn/haar eigen moment een ommetje doen.
Fysieke en mentale winst
Meedoen is belangrijker dan winnen aangezien de winst van iedere deelnemer allereerst een betere gezondheid is. Want elke dag een ommetje is goed voor je hersengezondheid. Daarnaast krijgt elk team dat gemiddeld minimaal 5 ommetjes per deelnemer per week loopt een digitale medaille. De best presterende teams maken kans op verschillende mooie prijzen.
Succes
‘Door het grote succes van de wandelchallenge gaan we die na de zomervakantie herhalen, met enkele aanpassingen. We beginnen in de "week van de sport". In deze toekomstige versie richten we ons puur op organisaties’ vertelt Naberink.
Onder andere wordt een dashboard gebouwd waarop organisaties eenvoudig kunnen zien wat het voordeel is voor hen in de vorm van hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim door de verbeterde gezondheid. ‘We willen nog meer gemeentes uit de Achterhoek betrekken, waardoor we nog meer wandelaars kunnen verwachten.’
Fitte werknemers
Het lokale Ommetje in de Achterhoek is onder andere onderdeel van het de Living Lab Vitale medewerkers in de Achterhoek: Lokale Bedrijf(S)ommetje Challenge. Hierin werkt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) samen met verschillende partners uit de regio om vraagstukken rondom bewegen en werknemers boven tafel te krijgen en op basis van de antwoorden vervolgens een innovatief sportaanbod voor bedrijven te ontwikkelen en uitvoeren. Dit wordt onder andere gedaan door het ondersteunen van sport- en beweegaanjagers die binnen organisaties een actieve rol spelen in het (verder) op gang brengen van de bewegingsactiviteiten voor medewerkers. Het lokale Ommetje sluit hierbij goed aan door in bedrijfsverband de strijd met elkaar aan te gaan.