Gemeenten richten openbare ruimtes beweegvriendelijk in

Vaak krijg je burgers in sociaal-maatschappelijk achterblijvende buurten moeilijk in beweging. Onderzoek gefinancierd door ZonMw zocht uit hoe dit verbeterd kan worden. We zien dat samenwerking tussen verschillende domeinen én het betrekken van burgers hierbij essentieel zijn.

Living lab

Om burgers fysiek actiever te maken, heb je meer nodig dan een groene omgeving. Het opzetten van een living lab biedt mogelijk oplossingen. Twee door ons gefinancierde projecten over het beweegvriendelijk inrichten van gemeenten gingen met deze uitdaging aan de slag. Hiermee stimuleren wij dat de kennis uit deze projecten in de praktijk wordt toegepast bij het creëren van een gezonde leefomgeving.

Samenwerken

Onderzoekers vroegen lokale bewoners wat er in hun wijk verbeterd kan worden om bewegen te stimuleren. Uit de onderzoeken blijkt dat de samenwerking tussen gemeenteambtenaren van diverse domeinen belangrijk is om burgers in beweging te krijgen. Ook burgers laten meedenken en het gebruik maken van living labs zijn belangrijk voor het beweegvriendelijk inrichten van gemeenten.

Gezonde leefomgeving

We financieren divers onderzoek naar de relatie tussen de directe leefomgeving van mensen (buurt of wijk) en de kansen op gezondheid. Het project Space2Move is hier een mooi voorbeeld van. Het project ‘Living lab Vinkhuizen’ laat zien hoe de gemeente Groningen sport en bewegen stimuleert in de wijk Vinkhuizen. Lees meer over deze 2 door ons gefinancierde onderzoeksprojecten in het artikel van Binnenlands Bestuur. Uit het artikel blijkt dat de omgeving waar mensen wonen, werken en leven, van invloed is op hun gezondheid. Meer daarover kunt u lezen op onze webpagina Gezonde leefomgeving.