Directeur ZonMw Véronique Timmerhuis in tv-uitzending Pointer over genderongelijkheid
Kennisachterstand over de vrouw
We zijn ons bewust van kennisachterstand over de vrouw in gezondheidszorgonderzoek. Dit signaal komt ook terug in de kennisagenda en prioriteringsstudie van het ZonMw-programma Gender en Gezondheid, die alweer enige jaren terug zijn gepubliceerd. Bestaande gezondheidsverschillen maken duidelijk dat er blijvend aandacht nodig is voor vrouwspecifiek gezondheidsonderzoek, om een goede en passende gezondheidszorg voor iedereen te garanderen. Daarom financieren we onderzoek om de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen.
Hoe heeft ZonMw de afgelopen jaren bijgedragen aan het verkleinen van man-vrouwverschillen?
Van 2016 tot 2020 hebben we in het kennisprogramma Gender en Gezondheid met een budget van 12 miljoen euro 66 onderzoeksprojecten kunnen financieren. Het onderzoek was gericht op 12 verschillende thema’s: van hart- en vaatziekten en migraine tot (arbeids)participatie en algemene zorg. Uit de evaluatie blijkt dat het programma de kennisachterstand over sekse- en genderverschillen heeft verkleind, en methodologische expertise heeft vergroot.
Wat kan ZonMw nu en in de toekomst betekenen voor genderonderzoek?
Mede dankzij het kennisprogramma is er een beweging in gang gezet, met als gevolg dat er meer bewustwording is op sekse- en gendersensitiviteit. Het vliegwieleffect dat we met name hebben gezien op het thema hart- en vaatziekten, willen we graag uitbreiden naar andere gezondheidsdomeinen. Daarom zijn we bezig met een goede verankering van sekse- en genderverschillen in de volle breedte van gezondheidszorgonderzoek. We hebben hiervoor de komende anderhalf jaar een taakopdracht van het ministerie van VWS.
Ook kunnen we een rol spelen door het signaleren en agenderen van kennislacunes om zo te kunnen komen tot onderzoeksprogramma’s. Zo zijn we in gesprek over onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen en de stappen die nodig zijn om knelpunten op te pakken. Wat we bijvoorbeeld willen, is actief inzetten op een goede verankering in het onderwijs en de spreekkamer, en zorgen dat vrouwen niet uitgesloten worden van onderzoekspopulaties met hormonale invloeden als reden. Maar dit kunnen wij niet alleen. We hebben de onderzoekers, andere onderzoekfinanciers zoals gezondheidsfondsen en overige stakeholders nodig om zo sneller het kennislacunes te dichten.
Meer informatie
- Bekijk de uitzending terug
- Lees meer over onderzoek naar man-vrouwverschillen binnen ZonMw
- Nederlandse gezondheidszorg kent grote genderongelijkheid: ‘We missen kansen’ - Pointer
- ‘Cardiofeminist’: hartklachten bij vrouwen moeten veel serieuzer worden genomen - Pointer